2016. november 26.

Citromos sütemény









Egy könnyű citromos sütemény. Nagyon citromos. :) Régóta ott csücsül a kamrában a citromdzsem, kis üvegekbe zárva, arra várva, hogy valamihez felhasználjam. Persze palacsintába, vagy vajas kenyérrel is nagyon finom, de most ebbe a sütibe került belőle. A hűtőben pedig ott várt egy doboz mascarpone. Nem is volt kérdés, hogy ez lesz a "hab a tortán". ...vagyis süteményen. :) Nálunk nagyon gyorsan elfogyott, lesz még máskor is. A tészta alapreceptje a kedvenc Horváth Ilona szakácskönyvemből van, némileg átalakítva.











Hozzávalók egy 20x20x4 cm-es sütőformához:
A tésztához:
18 dkg sima liszt
15 dkg cukor
7 dkg vaj
2 tojás
4 ek. citromdzsem
1 tk. sütőpor
csipet só

A krémhez:
25 dkg mascarpone
3 ek. tejföl
3 ek. porcukor
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja

A díszítéshez:
kandírozott citromhéj


  1. A tésztához a cukrot a vajjal habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a tojásokat, a citromdzsemet és alaposan elvegyítjük. (Ha nagyon darabos a dzsem, botmixerrel kicsit átdolgozzuk.)
  3. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, csipet sóval ízesítjük, és összeállítjuk a tésztát.
  4. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
  5. A krémhez a hozzávalókat tálba tesszük és kikeverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  6. A kihűlt tészta tetejét bevonjuk a citromos krémmel, majd kandírozott citromhéjjal díszítjük. Tetszés szerint szeleteljük.













4 megjegyzés:

  1. De jó legeltetni a szemem ezen a guszta, adventi hangulatú sütin! :) De ugye azért nem csak a szemem lakik jól, és küldesz egy kis kóstolót? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Örülök, ha tetszik! Kicsit megkésve, de kárpótlásul dupla adag süti indul. :)

      Törlés
    2. Ha a késés mindig kétszeres adag sütit jelent, akkor légyszi ne kapkodd el soha a kóstoló küldését. :D

      Törlés