2016. november 4.

Barátfüle









Ez volt Apu kedvenc süteménye. ♥ Mamám nagyon sokszor sütött és mindig kaptunk belőle kóstolót. Otthon sosem sütöttünk, talán azért is, mert Mamáé volt az igazi. Később aztán volt néha a pékségből, egy kis nosztalgiázás végett, de azért az mégis más. Sokáig a pontos recept sem volt meg, mert hát a régiek sokszor csak úgy érzésre készítették a tésztákat. Persze sok gyakorlás után nem csoda, ha nem kellett méricskélni. Kalandos úton bár, de meglett Mamám receptje, amit egy picit módosítottam. Olyan lett, mint emlékeimben. ...és igen, felénk ezt a sütit hívják barátfülének. :) Ahány ház, annyi elnevezés... 








Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
20 dkg félfogós liszt
18 dkg zsír
1 kis tojás
2 nagy ek. tejföl
0,5 dl tej
1,5 dkg élesztő
1 tk. cukor


A töltéshez:
házi szilvalekvár

  1. Az élesztőt langyos tejben a cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk.
  2. A lisztet, zsírt tálba mérjük, elmorzsoljuk. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk.
  3. Lisztezett deszkán ~0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd ~4x4 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére egy kávéskanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd a négyzetek két átellenes sarkát összecsípve kialakítjuk a jellegzetes formát.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 190°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük.













6 megjegyzés:

  1. ♥ Ők ketten odafent most biztos összenéztek, és nagyon mosolyognak, büszkék rád, hogy micsoda tökéletes barátfüléket készítettél. :) És látod még a nap is süt. ;)
    Barátfüle + Inkaliliom = ♥ ♥ ♥
    Elcsentem néhány darab sütit innen....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥
      Csak bátran, van még bőven (a legújabb sütésből). ;)

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy, ha sikerült az emlék ízét reprodukálnod!!!!! Nálunk ő szilvás papucs, de én még nem készítettem; Daubnerék sütnek nekünk néha :D Én Nagymamám almás palacsintáját keresem, de már olyan piros rántásos láboskát sem nagyon látok, amilyenben az készült ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Örülök, hogy sikerült, mert azért mégiscsak ez az igazi. :)

      Törlés
  3. Szia!Keleszteni nem szükséges?köszi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem, nem kell keleszteni. :) ...szerencsére, mert így roppant hamar elkészül. ;)

      Törlés