Oldalak

2016. augusztus 11.

Túrós rizsfelfújt meggyszósszal









Nagyon szeretem a rizsfelfújtat és a túrót is. ...bár ez utóbbival az elmúlt időszakban rövidebb mosolyszünetet iktattunk be. :D Meg kell hagyni, hogy a rizsfelfújt önmagában is nagyon finom, de túróval és meggyszósszal ezt egy csöppet még lehet fokozni. ;) Desszertként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is megállja a helyét. :) Meggyszósz helyett bármilyen lekvárral, vagy dzsemmel tálalhatjuk.









Hozzávalók:
A felfújthoz:
20 dkg rizs
9 dl tej
10 dkg cukor
1/2 kk. őrölt vanília
3 dkg vaj
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. citromlé
50 dkg túró


A meggyszószhoz:
30 dkg magozott meggy (lehet mirelit is)
3 evőkanál cukor
0,5 dl víz
1 csapott ek. étkezési keményítő


  1. A rizst puhára főzzük a vaníliával és sóval ízesített tejben. 
  2. A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a villával áttört túrót, a langyosra hűlt tejberizst és elvegyítjük. 
  3. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd a túrós keverékhez forgatjuk. 
  4. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kihintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a "tésztát". 
  5. 175°C-ra előmelegített sütőben, ~1 óra alatt készre sütjük. 
  6. Rácsra téve langyosra hűtjük. 
  7. A meggyszószhoz a meggyet a cukorral kis lábasba tesszük, felforraljuk. Besűrítjük a vízben elkevert étkezési keményítővel. 
  8. A rizsfelfújtat cikkekre vágjuk, porcukorral hintve, meggyszósszal tálaljuk.
















Tipp: Ha sütés közben a felfújt teteje nagyon pirulna, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit.


A receptet a Kifőztük augusztusi számában is megtaláljátok. :) 

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem elmondhatom, hogy a "rizskókkal" éppen olyan kapcsolatot ápolok, mint te - imádom.♥ Túróval kombinálva még sosem ettem, de tuti fix, hogy azzal is szeretném, hiszen tudod, hogy nálunk a túró alap élelmezési cikk. :D Nagyon szeretném a rizsfelfújtadat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig már el is indítottam a kóstolót. Jó nagyra nyisd az ablakot, hogy beférjen az egész! :D

      Törlés
  2. Én is pont most készítettem el ezt a felfújtat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Nekem is nemsokára újra kell sütnöm. :)

      Törlés