Oldalak

2016. augusztus 8.

Ratatouille









Sokszor készítettem már ehhez hasonló ételt, de így, ebben a formában még nem. Valami mindig hiányzott belőle. :D Hol a paprika, hol a fokhagyma (ezt mondjuk nem igazán értem, hogy hogy?), néha csak padlizsánból készült, néha meg csak cukkini volt itthon. Egyszóval ez volt az első "igazi" ratatouille. Meg kell hagyni, hogy akkor az igazi, ha minden benne van. :D Persze ennek az ételnek is rengeteg variációja létezik, én most tepsiben sütöttem készre, mivel igen szép adag lett, ami a legnagyobb serpenyőmbe se fért volna bele. Máskülönben serpenyőben, fedő alatt is vígan elkészül. Azt hiszem én legközelebb is tepsiben készítem majd, mert nagyon szeretem, ha a zöldségek egy kicsit megpirulnak. ;)











Hozzávalók 6 személyre:
4 kis gömbcukkini (~10 cm-esek)
2 padlizsán
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
50 dkg paradicsom (apró és nagy szemű vegyesen)
2-3 paprika (fehér és piros húsú)
1,5 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
3+3 ek. olívaolaj
kis csokor kakukkfű (lemorzsolva)
kis csokor bazsalikom (finomra vágva)
1 kk. nádcukor

bors 


  1. Egy nagy serpenyőben 3 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk. Beletesszük a felkockázott padlizsánt és a cikkekre vágott cukkinit. Óvatosan átforgatva 4-5 percig pirítjuk, majd átborítjuk egy magas falú tepsibe.
  2. A serpenyőben ismét olajat hevítünk. Beletesszük a vékonyra szelt vöröshagymát, paprikát és közepes lángon, kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz. 
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, fűszereket, paradicsompürét, felkockázott paradicsomot és néhány perc alatt összeforraljuk.
  4. A paradicsomos ragut a tepsiben lévő zöldségekhez adjuk, jól összeforgatjuk, majd 175°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. 
  5. Friss kenyérrel tálaljuk.












6 megjegyzés:

  1. Csorog a nyálam, pedig nem is szeretem a cukkinit meg a padlizsánt ilyen formában (a padlizsánt semmilyen formában se). :D De ez így annyira jól néz ki, hogy hú... :D Meg az a gyökérkenyér... ♥ Tennék egy próbát. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! ♥ Igen, tudom. :) Gyere-gyere, majd kiválogatjuk. :D És persze kenyér is van hozzá, friss, ropogós. ;)

      Törlés
  2. Hát ez csodásan néz ki, és én meg imádnám mindenestől. :) Nagyon mosolyogtam, amikor olvastam a bevezetődet, mert a ratatouille-jal én is ugyanígy vagyok, amilyen igazit, még sosem csináltam. No, de majd mikor a kertben megnőnek a hófehér padlizsánjaim, akkor majd lesz nálam is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, most én is jót derültem! :) Ó! Hófehér padlizsán! De klassz lesz! Nálunk is még csak most cseperedik a lila -mert ez bolti volt-, de a többi zöldség már itt termett a kertben. :) ...egész más ízük van... ;)

      Törlés
  3. :) Még sosem tettünk padlizsánt a kertbe, mert itt nálunk ilyenkor augusztusban, s főlega vége felé banikért (fillérekért) vesztegetik, de tényleg, szóval nem igazán érdemes foglalkozni vele, mert kényes, nagyon szereteik a bogarak, és sok vizet igényel, szóval eddig nem foglalkoztunk vele, de amikor megláttam a fehérpadlizsán-magot, ileltve egy másik tasakot többféle, különleges formájú és színű padlizsánnal, nem tudtam ellenállni. Eddig gyönyörűen néznek ki, szépen fejlődtek, most virágoznak. És az egyik fehérnek múlt héten már volt egy mogyorónyi terméskéje. :) Szóval várom a többit is. :)
    Bocsi, látom, valamit elírtam az előző megjegyzésben, az "amilyen" helyett csak "ilyen"-t kellett volna írnom. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Biztosan nagyon jól néznek majd ki! :D Mi minden évben ültetünk pár tővel, mert nagyon szeretjük és valahogy itt elfelejtik nagyon olcsón kínálni. :D

      Törlés