Oldalak

2016. július 3.

Sfogliatella Riccia napoletana















Legkedvesebb "hősöm" emlékére szerettem volna készíteni valamit, ami igazán olasz, és igazán nápolyi. :) ♥
Több napos keresgélés után végül rátaláltam a sfogliatellára. Ez egy tradicionális nápolyi sütemény, mely kagyló formára alakított leveles tésztából készül fűszeres ricotta töltelékkel. A világhálón böngészve olvastam is jó pár ígéretesnek tűnő receptet. Néztem videókat az elkészítésről és úgy gondoltam, lesz, ami lesz, most én is "hős" leszek és bármilyen nehéznek is tűnik, én bizony belevágok. :) A tészta már a hűtőben pihent, mikor újra kezembe vettem Bud Spencer - Eszem, tehát vagyok /étel- és életreceptek/ című könyvét és nagy meglepetésemre a sfogliatella is szerepel benne. Így hát sikerült egy olyan ételt választanom, amit ő is szeretett. ;)







 







Hozzávalók 14-16 db-hoz:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
~2 dl langyos víz

lágy zsír

A töltelékhez:
3 dl tej
12 dkg búzadara
1 csipet só
20 dkg ricotta
12 dkg porcukor
1 kis tojás
1 citrom héja
1 kk. őrölt vanília
1/2 kk. őrölt fahéj


  1. A tésztához a lisztet, sót tálba tesszük. Hozzáadjuk a vizet és kézzel elkezdjük összeállítani a tésztát. Meglehetősen száraz lesz, nehezen áll majd össze. Ha nagyon szükséges 1 evőkanálnyi vizet még tehetünk hozzá összeállítás közben. A kissé darabos tésztát gombóccá formázzuk, fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe tesszük.
  2. Pihentetés után a tésztát tésztagéppel elkezdjük nyújtani/összedolgozni. Először a lehető legnagyobbra állítjuk a vastagságot és áttekerjük rajta a tésztát. Második, harmadik alkalommal már hosszában félbe hajtjuk és úgy nyújtjuk. 
  3. A gépet keskenyebbre állítjuk és 2-3 alkalommal -a tésztát mindig hosszában félbe hajtva- ismét áttekerjük. Ekkor a tészta nagyjából 4-5 mm vastag, ~80x10 cm-es téglalap lesz.
  4. A tésztát ezután felvágjuk 8 egyforma téglalapra. Ezek egyenként 20x5 cm-esek lesznek. Míg az egyiket nyújtjuk, a többit fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak.
  5. Fogjuk az első téglalapot és ~2 mm-re állítva a tésztagépet áttekerjük rajta, majd hosszában félbe hajtva még egyszer. 
  6. Még keskenyebbre állítjuk a gépet és újból áttekerjük a tésztát. Ekkor nagyjából 1 mm vastag lesz, 10 cm széles és jó hosszú. :) (...ezt pontosan nem mértem meg...)
  7. Az így előkészített tésztaszalagot sima felületre fektetjük. Az egyik végét széltében óvatosan megnyújtjuk ~20 cm-esre, majd elkezdjük nagyon szorosan feltekerni a tésztát. 3-4 cm után az egészet, teljes hosszában 20 cm szélesre húzzuk. Kézzel, nagyon vékonyan lekenjük lágy zsírral, majd az egészet jó szorosan feltekerjük. A végéhez, hozzáillesztjük a következőleg géppel kinyújtott részt. Ezt is 20 cm szélesre húzzuk, lekenjük zsírral és folytatjuk a feltekerést. Így járunk el a többi tésztarésszel is, míg le nem fogynak.
  8. A kész tésztahengert kissé megnyújtjuk, megigazgatjuk így ~5 cm átmérőjű és 25 cm hosszú lesz.  Alaposan körbekenjük zsírral és fóliába csomagolva 24 órára hűtőbe tesszük. 
  9. Másnap a krémhez a tejből és búzadarából egy csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Tálcára, vagy kis tepsibe simítjuk és kihűtjük. 
  10. A kihűlt grízt kis darabokra vágjuk, tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a ricottát, tojást, porcukrot. Ízesítjük fahéjjal, vaníliával és reszelt citromhéjjal, majd az egészet robotgéppel sima krémmé dolgozzuk.
  11. A hűtőből kivett tészta végeit levágjuk, majd a hengert 14-16 egyforma szeletre vágjuk.
  12. A tésztakorongokból kissé zsírozott kézzel tölcsér formát alakítunk, majd megtöltjük a krémmel. A tölcsért lazán félbe hajtjuk, így megkapjuk a jellegzetes kagyló formát. 
  13. Az így előkészített süteményt sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  14. Porcukorral hintve tálaljuk.




















Két klassz videó a készítésről itt és itt. :)

Ihletadó receptek itt és itt. :)

A sütemény megformázásához sokkal nagyobb kézügyesség kell, mint ami nekem van, így az enyémek kissé rusztikusak lettek. ;) A sütési idő nálam 35 perc volt, de ez sütőfüggő, inkább többször ellenőrizzük. :)

6 megjegyzés:

  1. Nem találok szavakat! ♥ Nagyon ügyes vagy, sőt igazi hős, hogy ezt a szépséget elkészítetted! :) Tudod, hogy én mennyire díjazom az ilyen munkás finomságokat, úgyhogy most csak ámulok és gratulálok, hogy elkészítetted. :) Azt hiszem ez méltó tisztelgés Carlo Pedersoli előtt, aki most fentről mosolyog le rád. ;) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ Köszönöm szépen! Nagyon jólesik, hogy így gondolod! :) ♥
      ...végig annyira izgultam, hogy sikerül-e... :)

      Törlés
    2. Carlo vezette a kezedet... Az persze nélküle is ügyes. ;)

      Törlés
  2. Sok kèp kèszult , a kèsz sfogliatellàròl , de èn elvesztem , a 7. pontnàl .
    Fàzis fotòid nincsenek ?
    Règòta szeretnèm megsutni ,
    de nem èrtem , a recept ezen rèszèt !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem készültek fázisfotók...
      Azért is linkeltem be a bejegyzés végére az ötletadó recepteket és a két videót, mert azokon klasszul látszik, hogy hogy kell alakítani a tésztát. :) Remélem ezek majd segítenek. A leírásnál sem fogsz elveszni majd utána. :) Az én tésztagépem elég picike, így kissé bonyolultabb lett a leírásom is a saját tapasztalat alapján. :)

      Törlés