Oldalak

2016. június 13.

Witte bollen - Holland zsemlék









De szeretem...♥ Már olyan sokszor sütöttem, és a recept is itt vár már jó rég, úgyhogy épp itt az ideje, hogy ők is bekerüljenek a Holland nosztalgia-projektbe. Egyrészt, mert igen finomak, másrészt, mert a mazsolás zsemlék testvérei. :) Ugyanúgy, ahogy az előbb említett péksüteményt, ezt is ehetjük édesen, sósan, üresen, teával, kakaóval, vagy egy jó bögre hideg tejjel. Sokáig puha marad, már ha van arra bármi esély, hogy másnapra is marad belőle. :D Mivel alapból kissé édes a tésztája, akár felfújtat, vagy mákos gubát is készíthetünk belőle. Ez esetben érdemes lehet dupla adagot sütni, hogy jusson is, maradjon is. ;)







 




Hozzávalók 12 db zsemléhez:
60 dkg sima liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 tk. só
6 dkg olvasztott vaj
3,2 dl langyos tej

kevés vaj a kenéshez


  1. Az élesztőt a langyos tejben cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, a vajat és a felfuttatott élesztőt. Kézzel összedolgozzuk a tésztát, majd tapadásmentes felületre borítjuk és ~5-7 perc alatt alaposan átgyúrjuk/dagasztjuk.
  3. A tésztát olajozott tálba tesszük, majd fóliával letakarva 1 órát kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát olajozott felületre borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd 12 egyforma részre osztjuk, melyekből kis cipókat formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe -20x25x6 cm-es- sorakoztatjuk a zsemléket, majd fóliával letakarva újabb 1 órát kelesztjük.
  5. A sütőt közben előmelegítjük 200°C-ra és a megkelt zsemléket ~15 perc alatt aranybarnára sütjük. A tetejüket még forrón lekenjük olvasztott vajjal, majd rácsra téve kihűtjük.












14 megjegyzés:

  1. Jaj, de szépek! :) Öröm nézni, ahogy csillog a tetejükön a vaj, de nagyon jól mutatnak azzal a kis vajrózsával is ott a tányéron. De nem csak nézegetni akarom, hanem el is emelek egyet innen a kamera elől. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Örülök, hogy tetszenek! :) No, azóta már biztosan kóstoltad, úgyhogy remélem küldhetem őket uzsonnára! ;)

      Törlés
  2. Szia! Most sütöttem meg vacsorára. Az enyémek nem lettek ennyire szépek, de nagyon finomak! Férjem holnapra ismétlést kért. :D Az lenne a kérdésem, hogy ha maradt 1-2 zsemle, és letakarom, nem szárad ki reggelig? Mert akkor reggelinek is megfelelne.. :D

    Köszi a segítséget! Kinga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kinga! :) De jó! Nahát! Ennek nagyon örülök! :) Azt hiszem az a legbiztosabb, ha kis uzsonnás zacskóba csomagolod őket, úgy biztosan nem száradnak ki. :)

      Törlés
  3. Szia! Most vettem ki őket a sütőből és olyan csodás pékségillat lengi be a lakást, amiről álmodni sem mertem volna. Már egy ideje sütöm itthon a kifliket, kenyereket, de ekkora sikerélményem még sose volt!:) köszi a receptet!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Juci! Nagyon szívesen! :) Örülök, hogy örülsz és örülök a sikerélményednek! :D Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Törlés
  4. Életem első zsemléje és nagyon jól sikerült!
    Puha,ízletes és könnyű az elkészítése!
    Nagyon szépen köszönöm a receptet! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és hogy elkészítetted, mint "első" zsemlét!:D
      Annak pedig még jobban, hogy nektek is ízlett!
      Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)

      Törlés
  5. Kedves Ági! Me reggelire megsütöttem a zsemléket. Mivel kisfiúnk teljes tej érzékeny, ezért a tejet rizsitallal, a vajat növényi margarinnal helyettesítettem. Öszönöm a receptet, nagyon finom és kiadós reggelink volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ne haragudj a késői válaszért. Örülök, hogy elkészítetted és annak is, hogy nektek is ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad! :)

      Törlés
  6. Megsütöttem,de nem olyan lett, mint a képen!?😏

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megtetszett a recept! Remélem, hogy nektek is ízlett! :)

      Törlés
  7. Kedves Ági!
    Nagyon megtetszwtt a recept. Bizonyára nagyon finom is. (Ma kiderül. :) )
    Az lenne a kérdésem, hogy tekintettel a sok pihentetési időre: létezik-e olyan opció, amivel este előkészítem, és reggel már csak sütni kell?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Remélem azóta megsültek a zsemlék és már le is tesztelted. :) Megmondom őszintén, én még nem próbáltam az egész estés pihentetést. Talán hűtőben működhet, de nem tudom, hogy ez a fajta tészta hogyan viselkedne hűtés után. Alighanem egyszer ki kéne próbálnom. :)

      Törlés