Oldalak

2016. június 5.

Fritole


















A fritole elengedhetetlen kelléke a híres velencei karneválnak. Különlegessége a mazsola és a fenyőmag. Az előbbiért nem rajonganak a fiúk, utóbbi pedig nem volt itthon, így módosítanom kellett a recepten. :) Persze lehetett volna diót, vagy mandulát is tenni a tésztába a ropogósság kedvéért, de most inkább kihagytam. :) Mazsola helyett pedig kandírozott cseresznye került bele. ...még jó, hogy a minap tartottam létszámellenőrzést a kamrában és a kezembe került. Épp ilyen klassz kelt tésztára várt, mint amilyenek ezek a kis gömböcök. A narancstól, cseresznyétől és bortól kicsit pikáns, és finom gyümölcsös lett. :)
















Hozzávalók 30 fánkhoz:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
1,25 dl langyos tej
0,25 dl fehérbor
2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj
4 dkg porcukor
2 tojássárgája
2 narancs reszelt héja
csipet só
5 dkg kandírozott cseresznye apróra vágva

Továbbá:
vaníliás porcukor a forgatáshoz


  1. Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk.  A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel addig dagasztjuk a tésztát, míg elválik a kezünktől és a táltól. 
  2. Olajjal lekenve, fóliával lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  3. Kézzel diónyi gömböket formálunk a tésztából, majd bő, nem túl forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk az olajat. 
  4. A kész fánkokat néhány percet pihentetjük, majd vaníliás porcukorba forgatjuk. Azonnal tálaljuk.




















A receptet a Kifőztük júniusi számában is megtaláljátok. :)

4 megjegyzés:

  1. Uram atyám, de jó képek! ♥ Már hiányoztak nekem a csodás fotóid. :) A fánk pedig nagyon finom lehet. Azt hiszem, egyszer ki is fogom próbálni, mert nálunk is nyerő lenne. Gurítanál felénk néhányat? :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ Köszönöm! :) De jó! Hű, remélem nektek is ízleni fog! Hogy megtudjuk, máris indítom a kóstolót! ;)

      Törlés
  2. Nagyon "ígéretes" a recept alapján....Karácsonyra elkészítem, az biztos. Gyönyörű fotóitok segítenek a kivitelezésben. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés