Oldalak

2016. május 7.

Spárga hollandi mártással, csirkesülttel












Őszintén szólva nem értem, hogy eddig miért nem készítettem hollandi mártást... Már csak a neve miatt is ki kellett volna már próbálni! :D Egyszer régen kóstoltam, de azóta már olyan sok idő eltelt, hogy nem is emlékeztem az ízére. Az apropó, amiért most végre én is elkészítettem, az az, hogy kaptunk nagyon szép, friss spárgát. :) Hát mit is mondjak... Az egyszer biztos, hogy a spárga és a hollandi mártás egymásnak lettek teremtve. :D Persze nem kizárólagosan, de nagyon finomak így együtt.









Hozzávalók 4 személyre:
A spárgához:
2 csomag zöld spárga (tisztítva ~80 dkg)
1 ek. citromlé


A natúr csirkesülthöz:
1 nagy csirkemell

bors
olívaolaj

A hollandi mártáshoz:
2 ek. fehérborecet
2 ek. víz
1 csipet frissen őrölt bors
4 tojássárgája
20 dkg vaj
fél citrom leve

1 csipet szerecsendió


  1. A spárgát "megtisztítjuk". A spárgasípokat alsó harmaduknál két kézzel megfogjuk, meghajlítjuk. Ahol elpattan, ott válik el a friss és az "öreg" rész. (Arra ügyeljünk, hogy ne fogjuk át túl nagy részt a sípokból, mert akkor friss rész is kárba veszhet.) Pár szál után rá lehet érezni. :) Így a sípokat nem kell külön hámozni, biztosan nem lesz szálkás.
  2. Egy nagy lábosba tesszük az átmosott spárgasípokat. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, majd citromlével és sóval ízesítve néhány perc alatt félpuhára főzzük. Akkor jó, ha még éppen roppan. Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, melegen tartjuk.
  3. A csirkemellet 8 egyforma szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben felhevített olívaolajon fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül kissé lepirítjuk. Melegen tartjuk.
  4. A hollandi mártáshoz egy kis fazékban harmadára forraljuk a borssal ízesített víz és fehérborecet keverékét. Fém tálba szűrjük, kihűtjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, elhabarjuk, majd gőz fölött addig "főzzük" míg sima és krémes lesz.
  5. A gőzről levéve, adagonként hozzákeverjük az olvasztott vajat, míg a mártás sűrű és fényes lesz. Ízesítjük sóval, citromlével. Tálaláskor szerecsendióval hintjük.




















12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek ezek a képek, nagyon szép a spárga is, olyan éles, hogy szinte olyan, mintha élőben látnám. :) Csak egy baj van, hogy nem kedvelem. Viszont a mártást tuti imádnám. Abból kérhetek egy vödörrel? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De kedves vagy! Köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
      Akkor hát spárgát csak a szemnek, csirkesültet és mártást -egy vödörrel- az asztalra. :D

      Törlés
    2. :D Valahogy így képzeltem én is. Köszönöm, nagyon drága vagy! :)

      Törlés
  2. Mesés spárgákat kaptál - nagy kincs az ilyen lelőhely! Én a Bosnyák téri piacon szoktam egy termelőtől szekérderéknyit vásárolni, de idén még nem jelent meg - pedig már nagyon várom. A hollandi mártást pedig ki fogom próbálni hozzá. Köszi a csoda fotókat ismét!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Igen, bizony az! Ráadásul ajándék volt, úgyhogy nagyon örültem neki. :) Köszönöm, örülök, hogy tetszenek a fotók. :D Remélem a mártást te is hamarosan megkóstolhatod frissen szerzett spárgával! ;)

      Törlés
  3. Kedves Ági!
    Milyen köretet lehet adni mellé? (burgonya, rizs, tészta)?
    Eddig még nem készítettem ilyet, de holnap ebédre szeretném ezt megfőzni!
    Válaszod előre is köszönöm! Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi! Örülök, hogy megtetszett a recept. :)
      Én azt hiszem, hogy egy kis újburgonya klasszul illene hozzá. :) Akár főzve, vagy sütve is.
      Remélem nektek is ízleni fog!

      Törlés
  4. Kedves Ági!
    Köszönöm a gyors választ! Majd beszámolok róla hogy a család hogyan fogadta!Jó éjszakát! Erzsi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ági!
    A spárgás ebéd nagyon jól sikerült! Egy-kettőre elfogyott! Még többet is megettek volna! Tudod, három férfi tud temetni!
    Köszönöm a receptet! Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi!
      De jó! Ennek igazán, nagyon örülök! Köszönöm szépen, hogy megírtad! :)
      Szép napot!
      Ági

      Törlés