Oldalak

2016. május 25.

Sajtos képviselőfánk















Az első sikeres képviselőfánk-gyártást egy újabb követte, néhány napon belül. :) ...mi tagadás, elég nagy sikere volt. Akkor jutott eszembe, hogy ha már végre magaménak tudhatok egy működő tésztareceptet, ideje volna kipróbálni sós, azaz sajtos töltelékkel is. :) ...hát ebből is hamarosan újrázni kell. :D Klassz választás lehet akár gyerekzsúrra, beszélgetésekhez, vendégvárónak, vagy csak úgy, mert szeretjük. ;)
















Hozzávalók:
A tésztához:
11 dkg sima liszt
3 dkg vaj
3 dkg zsír
1 dl víz
3 tojás (egyenként 50 g-osak)
csipet só
1 kk. cukor

A töltéshez:
3 ek. vaj
3,5 dl tej
2 ek. sima liszt
1 ek. étkezési keményítő

szerecsendió
15 dkg reszelt sajt + egy kevés a díszítéshez


  1. A lisztet és étkezési keményítőt a tejjel csomómentesre keverjük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval, majd közepes lángon felfőzzük. Mikor már sűrű és krémes, hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot és addig keverjük, míg a sajt elolvad. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  2. A vizet -kis fazékban- felforraljuk a vajjal és zsírral. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet, sót, cukrot és gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg a tészta szépen összeáll. 
  3. Áttesszük egy keverőtálba a forró tésztát és egy tojást robotgéppel azonnal beledolgozunk. A tésztát langyosra hűtjük, majd egyenként hozzáadjuk a másik két tojást. Mindegyikkel alaposan/türelmesen kidolgozva a tésztát.
  4. A sütőt eközben előmelegítjük 200°C-ra, egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral. A sütő aljába kis tepsibe 2 ujjnyi vizet teszünk. Ez szolgáltatja majd a gőzt a sütéshez.
  5. A kész tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük és 32 egyforma nagyságú halmot/rózsát formálunk a sütőpapírra. Előmelegített sütőbe tesszük.
  6. 15 perc sütés után a hőmérsékletet 175°C-ra mérsékeljük és további ~15 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Nagyon fontos, hogy a sütőt semmiképp ne nyissuk ki menet közben -legalábbis a sütési idő kétharmadáig biztosan-, mert a tészta összeesik.
  7. A kisült fánkok tetejét még forrón recés késsel levágjuk, hogy a gőz "kiszökhessen" a belsejükből. Máskülönben, a tészta megereszkedik és elveszti ropogósságát. A fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A sajtos krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és megöltjük a fánkokat. A krém tetejére reszelt sajtot halmozunk, majd a fánkok kalapjába egy-egy pötty krémet teszünk és úgy tesszük fel a helyükre. :)


















A formacukrokat és kandiscukor pálcákat a Candyfour biztosította. :)
 

2 megjegyzés:

  1. Juj, de nagyon tetszik nekem ez a fánk, és a körítés is! :) KÉK... ♥ ...és csíkos... sóhaj. :D Most azonnal rendelek tőled egy nagy tálcával ebből a finomságból. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! :) Küldemény elindítva, esernyővel felszerelve, egy nagy kancsó limonádéval lesúlyozva, nehogy eltérítse a szél. :D

      Törlés