2016. április 25.

Joghurtos sós kifli












Nagyon régen ettünk ilyesfajta kiflit. Igazából azt hiszem utoljára akkor, mikor még javában albérletben laktunk. :D ...hát az nem most volt... Sütöttem már többször hasonlót, s nemrég eszembe jutott, hogy lehetne olyan jópofa sós "bigyót" is tenni a tetejére. Ennek a kiflinek inkább kalácsszerű a tésztája. Jó puha, kicsit édeskés, épp ezért jól passzol hozzá a "bigyó". :D Már ha valaki együtt eszi és nem úgy, mint én kiskoromban -és néha még most is-, hogy először leeszegetem a tetejéről a sós csíkokat. ...utána jöhet a kifli. ;)














Hozzávalók 8 kiflihez:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
3 nagy ek. joghurt
2 ek. méz
3 ek. olaj
1 tojás
3 dl langyos tej + egy kevés a kenéshez
2,5 dkg friss élesztő


A sós "díszítéshez":
4 ek. sima liszt
1 csapott ek. só
kevés víz


  1. Az élesztőt egy kis kanál mézzel és liszttel a tejben felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztővel együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. 
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipót formálunk, majd egyesével ~30 cm hosszú, ovális formára nyújtjuk. A tésztát feltekerjük és kiflit formázunk belőle. A sütőt közben előmelegítjük 70°C-ra.
  3. Az így elkészített kifliket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük tejjel, majd az előmelegített sütőbe tesszük. A sütő hőfokát 185°C-ra emeljük.
  4. A "díszítéshez" a lisztet a sóval elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, amitől sűrű, palacsintatészta állagot kapunk.
  5. 10 perc sütés után a kifliket megcsorgatjuk a sós tésztával, majd újabb 8-10 perc alatt készre sütjük. 
  6. A kész kifliket rácsra téve kihűtjük.
















8 megjegyzés:

  1. Na hát kérem szépen, azokat a "bigyókat" én is pontosan úgy ettem, ahogy te, csak utána következhetett a kifli. :D De ezen az egyezésen már nem is csodálkozom, mert ez már a sokadik "dettóság". ;) A kifli pedig szerintem is direkt kalácstésztásan a jó, mármint akkor (is), ha "bigyóval" van párosítva. Én is így szeretem. És az igazi puha tésztás sós perec is pont ilyen, kalácsos. Azt hiszem, nem lesz elég egy darab kóstolónak. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát ugye, hogy így milyen jópofa kiflit enni? Máris indulnak, néhányukon van egy kis extra bigyó is. ;)

      Törlés
    2. Az ám! :D És most végre megint részem lehet a bigyóságban. :D Köszönöm! :)

      Törlés
  2. Ez a normális fogyasztási módja :) A kiflik szinte (sajnos csak szinte) leugranak a fotókról :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye, hogy ugye? A kiflik már ugrottak is a dobozkába és fénysebességgel -meg egy kicsivel- röpülnek! ♥

      Törlés
    2. Valaki útközben felfalta őket, mert még nem értek ide :D :D :D

      Törlés
    3. Ejnye! :D Valaki jó gyors lehetett, ha menet közben lekapcsolta őket. No de sebaj, indul a biztonságos biztonsági adag. Csenőmanók ellen védve. :D

      Törlés