2016. március 26.

Vaníliás kalács












Igen, megint kalács... Mentségemre legyen mondva, hétvégén húsvét. ;) Ha a sonka mellé már készült kalács, azért ezt a variációt is bátran megsüthetjük, mert uzsonnára egy bögre kakaóval és egy kevés porcukorral nagyon klassz tud lenni. :D ...esetleg némi lekvárral egy csésze tea mellé. A formázást tekintve nem bonyolítottam túl a dolgot, de néha kell ilyen is. No nem, mintha a fonott kalács olyan bonyolult lenne. :D A lényeg az, hogy az íze mindegyiknek ugyanolyan. ;)












Hozzávalók egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
50 dkg sima liszt
2,5 dkg friss élesztő
3,5 dl langyos tej
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 ek. cukor
4 ek. olaj
1 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
csipet só


  1. Az élesztőt egy kanál cukorral és liszttel a tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük és az élesztővel együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Lekenjük olajjal, majd letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  2. A sütőt a sütőtállal együtt előmelegítjük 185°C-ra. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ~30 cm átmérőjű kerek formára lapítjuk. Feltekerjük, majd veknivé formázzuk. 
  4. Óvatosan forró sütőtálba tesszük, a tetejét lekenjük tojássárgájával és ~50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 
  5. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.




















A receptet a Kifőztük márciusi számában is megtaláljátok. :)

A háttérért köszönet a Fotókelléknek.
 

4 megjegyzés:

  1. Júúúj, úgy imádom, hogy a belseje kitüremkedik! :) Nekem direkt tetszik, hogy nem fonott, hanem rusztikusabb kivitelű. Mindenképp vevő vagyok rá. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy tetszik, ahogy félrecsapta a "kalapját". :) Máris küldöm a kóstolót! :)

      Törlés
    2. :D Tényleg, félrecsapott kalap! :D Nagyon fincsi volt, köszi! :)

      Törlés