2016. március 23.

Narancsos nyuszikalács















Nagyon rég kinéztem már magamnak ezeket a tapsifüleseket. :) Annyira jópofák, ahogy ott csücsülnek, háttal az embernek és csak a két nagy fülük, meg a farkincájuk látszik. :D Most, hogy nemsokára itt a húsvét, úgy gondoltam, időszerű volna egy főpróbát tartani. Persze bármikor készíthetünk ilyen kalácsot, hisz egy finom kelt tészta mindig kelendő. :) A narancstól egészen finom, gyümölcsös. Ha útravalónak készítjük, lehet, hogy a mázat érdemes lehagyni róla, mert a szállítástól lepereghet. Bár erre nálunk nem sok esélye volt, igaz, nem is vittük őket messzire, csak a tányérig. :D








 










Hozzávalók 12 tapsifüleshez:
A tésztához:
60 dkg sima liszt
1,2 dl langyos víz
1,2 dl frissen préselt narancslé
1,2 dl tejföl
0,6 dl langyos tej
1 tojás
1 narancs reszelt héja
7 dkg cukor
3 dkg élesztő
3 ek. olívaolaj + a gyúráshoz egy kevés


A mázhoz:
10 dkg porcukor
frissen préselt narancslé

  1. Az élesztőt a tej és víz keverékében egy kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük, majd kézzel összeállítjuk a tésztát. Olajozott felületen alaposan átgyúrjuk, majd ~15 percig letakarva pihentetjük. Ezután -ismét 5-6 percig gyúrva- jól kidolgozzuk a tésztát, míg sima és ruganyos nem lesz. Olajozott tálba téve, fóliával letakarva ~1 órát kelesztjük.
  2. A tésztát olajozott felületen 13 részre osztjuk. Egy kivételével ~30 cm hosszúra sodorjuk őket, majd félbe hajtjuk, megsodorjuk, így kialakítva a nyuszik testét. Egymás mellé egy nagy, sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket. Az utolsó tésztarészből 12 kis gömböt formálunk, ezek lesznek a nyuszik farkincái. A megformált nyulakat letakarjuk és egy órát kelesztjük langyos, huzatmentes helyen.
  3. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  4. A kalácsot előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
  5. A porcukrot kikavarjuk néhány evőkanálnyi narancslével, majd ezzel a mázzal kenjük át, a már kihűlt nyuszikalácsokat.




















Ihletadó recept itt


A hátterekért köszönet a Fotókelléknek. :)

6 megjegyzés:

  1. Az ihletadó receptnél látottak a te nyuszikalácsaidnak a poros nyomába sem érnek! Oltári helyesek ezek a nyuszókák, tényleg jópofák, ahogy háttal ücsörögnek. :) Örülnék, ha nekem is hátat fordítanának a kakaós bögrém mellett. :D Készítem a tesótányért/tesóbögrét, és epedve várom a tapsifüleseket, hogy leharaphassam a fülüket... utána a farkincájukat, stb. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! ♥ Örülök, ha tetszenek! Egy tucat nyúl kapta magát és se szó, se beszéd elindult hozzátok. :D Még épp utolértem őket az ernyőkkel. :D Remélem azóta szerencsésen megérkeztek! :D

      Törlés
    2. Biztos azért jöttek olyan sokan, mert az oviban nyuszi volt a jelem. :D Igazán nagylelkű vagy, hogy ilyen sok nyusziporontyot adományoztál nekem.♥ Azóta tele hassal, vigyorogva üldögélek a kanapén. :D

      Törlés
    3. De jó! Hát akkor nem csodálom, hogy úgy rohantak hozzátok! :D Kellemes pihegést! ;)

      Törlés
  2. Még a tányér is mosolyog :) Nagyon kedves kalácsok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! :) Elindult néhány tapsifüles, majd kopogtatnak. ;)

      Törlés