Oldalak

2016. március 5.

Falafel naan kenyérrel, hummusszal és joghurtos mártogatóval



















Megboldogult főiskolai éveim jutnak eszembe erről az ételről. :) Két kedves barátnőmmel volt egy kedvenc helyünk, ahová rendszeresen ellátogattunk falafelt enni. Először kissé megilletődve nézegettük az étlapot, mivel akkoriban még ritkaságnak számított az efféle ételeket kínáló gyorsbüfé. De hamar rákaptunk. :D Az étel mindig friss alapanyagokból készült, a kiszolgálás roppant kedves volt és persze nem elhanyagolandó szempont, hogy igen pénztárcabarát árakkal dolgoztak. :) Persze volt, mikor elcsábultam, és valami húsos fogás került a tányérba, de a falafel volt az, amiért megszerettük ezt a kis büfét. :) Fősuli után jó sokáig nem ettem ilyesmit. Az utóbbi években néha készítettem, de aztán újból elfelejtődött. A hétvégi bevásárlásnál azonban hogy, hogy nem, egy zacskó csicseriborsó is landolt a kosárban. :D Épp itt volt az ideje, ismét nosztalgiázni egyet. :) 







 







Hozzávalók 4 személyre:
A csicseriborsó fasírthoz:
50 dkg főtt csicseriborsó
4 gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 tojás
1 ek. harissa fűszerkeverék
1 tk. szezámmag
1 kk. sütőpor
kókuszzsír a sütéshez

A hummuszhoz:
35 dkg főtt csicseriborsó + egy kevés főzőlé
3 gerezd fokhagyma reszelve
fél citrom leve

2 ek. tahini
2 ek. szőlőmagolaj
1 tk. őrölt, füstölt paprika

A joghurtos mártogatóhoz:
3 dl natúr joghurt
1 tk. szárított kapor (ha van friss, azzal készítsük :))
csipet só
néhány csepp citromlé

A tálaláshoz:
8 db frissen sült naan kenyér (a tésztáját most kevés őrölt köménnyel fűszereztem)


  1. A fasírthoz a csicseriborsót, petrezselymet, a felkockázott lilahagymát és fokhagymát késes aprítóban pépesítjük. Tálba tesszük, majd hozzáadjuk a tojást, sütőport, fűszerkeveréket, szezámmagot és kézzel jól átgyúrjuk. A masszát elegyengetjük, letakarjuk és legalább 30 percet pihentetjük.
  2. Ezalatt elkészítjük a hummuszt. A hozzávalókat késes aprítóban pépesítjük. Annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy jól kenhető, kissé lágy krémet kapjunk. Tálba kanalazzuk és tálalásig hűtőbe tesszük.
  3. A joghurtot kikeverjük, sóval, citromlével és kaporral ízesítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
  4. A fasírthoz a masszából 20 db egyforma golyót gömbölygetünk, majd bő, forró kókuszzsírban néhány perc alatt készre sütjük.
  5. A falafelt friss zöldségekkel, hummusszal, naan kenyérrel és joghurtos mártogatóval tálaljuk.

Tipp/kiegészítés: Ha szárított csicseriborsóval dolgozunk, akkor azt előző este átválogatjuk, és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, a borsót fazékba tesszük, annyi vizet engedünk rá, ami bőven ellepi és ~1 óra alatt készre főzzük. A főzővízbe tehetünk egy kávéskanálnyi sütőport, ettől könnyebben puhul a borsó. Főtt csicseriborsó helyett használhatunk konzervet is.
És akkor itt jön a csavar. Jó sok receptet elolvastam az évek alatt, és ahány recept, annyi elkészítési mód. Sok leírásban csak áztatják a borsót, utána nem főzik. Van, ahol pedig a konzervet is megfőzik. Hát én gondoltam, biztos, ami biztos, áztatom is, főzöm is. :D
A blogon már van egy hummuszrecept, igaz, az csicseriborsólisztből készült anno. ...most már biztos, hogy főtt borsóból is ugyanolyan finom. ...és ugyanúgy is néz ki. :D


















A hátteret a Fotókellék biztosította.
 

4 megjegyzés:

  1. Hú, de klassz étel ez! Igaz, még nem kóstoltam, de a fotók alapján annyira finomnak látom, hogy boldogan elkészíteném. Van is csicseiborsóm (sztem szárított lehet). És ott az imádott naan, úgyhogy duplán fonom étel lehet. :) A képek fantasztikusan szépek, és az a csigavonal a hummuszban külön tetszik. Olyan ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Úgy örülök, hogy tetszik! :) A csicseriborsót szerintem ti is szeretni fogjátok! :D Küldök kóstolót, hogy kiderüljön, így van-e. :D Persze dupla adagot, mert optimista vagyok! :D

      Törlés
  2. Ági büfé nyitva van még? Micsoda szín és íz kavalkád!! Pompás! Az üveges még nem ért ide, bár már ne rohanjon- minden elfogyott :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ :D Ági büfé éjjel-nappal nyitva van! ;) Bármikor küldhetem az újabb csomagot. :)

      Törlés