2016. február 8.

Nasi goreng









:D Hát igen... Mi tagadás, ezt az ételt is épp annyira szeretem, mint a "testvérét" a bami-t. ...és mint ahogy a bami, nekem ez is Hollandiához kötődik. :) A két fűszerkeverék közt nincs lényeges eltérés, ugyanazokból az alkotókból áll, kivéve a paprikát, ami a nasi keverékben van. Az íz emiatt igen hasonló, mégis más. Igaz, előfordult már, hogy "mellényúltam" és pont a másik keveréket használtam az adott ételhez. :D A lényeg, hogy így is, úgy is egy igen kellemesen, fűszeres, finom fogás kerülhet az asztalra.




 




Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sertéshús (esetleg csirke, pulyka, ki mit szeret :))
1 kis fej vöröshagyma
1 piros húsú paprika
2 sárgarépa
2 dl zöldborsó (lehet mirelit is)
10 dkg mungóbabcsíra (sós lében eltett)
fél póréhagyma
3 ek. nasi goreng fűszerkeverék
4 ek. olaj

~1,5 dl barna rizs

  1. A sót, fűszerkeveréket és olajat elkeverjük. A húst vékony csíkokra vágjuk és egy jól záródó dobozba, vagy műanyag tasakba tesszük. Ráöntjük a pácot, alaposan átkeverjük, majd lezárva néhány órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. A rizst kevés sóval ízesített vízben készre főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. A vöröshagymát, paprikát, sárgarépát vékony csíkokra szeljük. A póréhagymát felkarikázzuk. A borsót, néhány perc alatt enyhén sós vízben előfőzzük, leszűrjük.
  3. A húst -a páccal együtt- felforrósított wokba ötjük és dobva/rázva kisütjük. Kiszedjük egy tálkába és melegen tartjuk. 
  4. A visszamarad fűszeres szaftba -ha kell, kevés olajat tehetünk még hozzá- szórjuk a csíkokra vágott zöldségeket, a borsót és a póréhagyma felét. Néhány perc alatt átsütjük. Visszatesszük a húst, hozzáadjuk a mungóbabcsírát és a rizst. Kevergetve átforrósítjuk az ételt és azonnal tálaljuk. Póréhagymával díszítjük.










6 megjegyzés:

  1. Ajjha, ez igen! :) Szép is, tuti, finom is, és mivel még sosem ettem ilyet, kérek szépen kóstolót. A mungóbabcsíra ismeretlen előttem, jó lenne kipróbálni. :<

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, ha tetszik! Máris küldöm, nyithatod az ablakot! :) Ezúton kérnék elnézést minden érzékeny lelkületű mungóbabcsírától, de ízben nem sokat tesz hozzá az ételhez... kissé sós. Ellenben nagyon jópofa, mutatós, ropogós és feldobja a fogást. :D

      Törlés
    2. :D Na, akkor pláne szeretném, mert az ilyen egzotikus nevű matyiktól mindig félek egy kicsit. De ha roppan, akkor jöhet. :)

      Törlés
  2. Mungo nekem Mungo Jerry - bár az már nem a Te korosztályod :D ellenben az enyém :D :D :D - félre tréfa! - irtó jól néz ki! nálam is nyitva az ablak .... köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Tééényleg! Volt válogatás kazettánk és az In The Summertime című műalkotást végtelenszer meghallgattuk. :D Ennek örömére már repül is egy nagy adag nasi. ;)

      Törlés