Oldalak

2016. február 14.

Narancsos csokoládétorta











Régóta tetszenek azok a torták, melyekben a tésztarétegeknek más-más színük van. Igazán mutatósak. :) Nagy tervezgetést követően neki is álltam, hogy elkészítsem a saját színátmenetes tortámat. Sokat gondolkodtam, milyen legyen a tésztája, milyen legyen a krém, végül a jól bevált piskótát sütöttem és a kedvenc csokoládékrémemmel töltöttem. Nagyon-nagyon csokoládés és azt hiszem igazán jópofa lett a színes tésztának köszönhetően. ;) 

Nekem ez a nap kicsit más, mint a többi, ugyanis ma van a szülinapom. :D
Fogadjatok hát el egy-egy szeletet a tortából! 
Én ezzel kívánok szép napot mindenkinek!













Hozzávalók egy ~16 cm átmérőjű tortához:
Az első piskótához:
2 tojás
2 ek. sima liszt
2 ek. cukor
1/2 ek. holland kakaópor
1 csipet só
1/3 kk. sütőpor

A második piskótához:
2 tojás
2 ek. sima liszt
2 ek. cukor
1 tk. holland kakaópor
1 csipet só
1/3 kk. sütőpor

A harmadik piskótához:
2 tojás
2 enyhén púpozott ek. sima liszt
2 ek. cukor
1 kk. holland kakaópor
1 csipet só
1/3 kk. sütőpor

A negyedik piskótához:
2 tojás
2 enyhén púpozott ek. sima liszt
2 ek. cukor
1 csipet só
1/3 kk. sütőpor

A krémhez:
5 dl tejszín
15 dkg cukor
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 ek. holland kakaópor
1 ek. szárított, reszelt narancshéj
20 dkg puha vaj

Továbbá:
kevés vaj és sima liszt a forma kikenéséhez
holland kakaópor a díszítéshez 

  1. A krémet előző nap előkészítjük. A tejszínt kis fazékba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon felforrósítjuk. Forralni nem kell. 
  2. Beletördeljük a csokoládét és gyakori keverés mellett felolvasztjuk a tejszínben. Beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és csomómentesre keverjük. 
  3. Az így előkészített krémalapot kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. A piskótalapokat egyenként elkészítjük, a következő módon. A tojások sárgáját felhabosítjuk egy kanál cukorral. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. 
  5. A tojássárgájához keverjük a sütőporral elkevert lisztet, sót, kakaóport (ha kell a tésztához), majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. 
  6. Vajjal kikent, lisztezett formába öntjük a tésztát és 180°C-ra előmelegített sütőben ~15 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.
  7. A hűtőből kivett csokoládés krémalapot a vajjal habosra keverjük. Az így elkészített krémmel megtöltjük a tortát. Alulra kerül az első piskóta, majd erre a második, harmadik és negyedik. Végül a torta tetejét és oldalát is bevonjuk csokoládékrémmel. 4-5 órára, vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejét kakaóporral hintjük.










  
 

 

10 megjegyzés:

  1. Annyira szép ez a torta! Nagyon ügyes vagy! Én csak ámulok. :) Irtó jól mutatnak a rétegek egymás után, és a képek... ♥ ♥ ♥
    Legyen csodaszép a napod, sok vidámsággal teli! Boldog szülinapot kívánunk a Kutyafüllel együtt. :) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De aranyosak vagytok! Nagyon szépen köszönöm! ♥
      Örülök nagyon, hogy tetszik a torta, mert útnak indítottam már néhány szeletet! ;)

      Törlés
    2. Akkor ez a nap számomra is ünnepnap. ;) ♥

      Törlés
  2. kedves Ági, én-is számítok legalább a maradékra, remélem estig itt lesz, kellemes délutánt kívánok, tisztelettel Ibolya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Kedves Ibolya, köszönöm szépen! A kóstoló elindult, nemsokára érkezik. :)

      Törlés
  3. waw! it looks fantastic!!!
    and happy birthday!

    VálaszTörlés
  4. Boldog születésnapot kívánok, kedves Druszám! Nagyon szép tortát készítettél!

    VálaszTörlés