Oldalak

2016. február 16.

Mini gombás csirkeburger steak burgonyával és tárkonyos remulád mártással









Ebben a borongós időben igazán jól jönnek az ilyen és ehhez hasonló, nyarat idéző ételek. :) Miközben készültek a mini hamburgerek, erősen arra koncentráltam, hogy nem esik és épp a Balatonon vagyunk. :D A hangulatjavítás sikeres volt. ;) A sütő jól bemelegítette a konyhát, az illatok és ízek pedig tényleg elröpítettek egy pillanatra a napsütéses nyárba. 









Hozzávalók 10 hamburgerhez:
A gombás húspogácsához:
35 dkg csirkemell
20 dkg friss csiperke
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 tk. őrölt paprika
1 tojásfehérje
1 nagy szelet szikkadt fehér kenyér belseje
1 tk. chia mag
zsemlemorzsa

bors

A steak burgonyához:
10-12 szem közepes burgonya
olívaolaj
sült burgonya fűszerkeverék

A tárkonyos remulád mártáshoz:
3 dl natúr joghurt
2 ek. mustár
3 ek. majonéz
csipet só
bors
1 kk. porcukor
pár csepp citromlé
1 kk. morzsolt, szárított tárkony
3 nagyobb csemegeuborka (8-10 cm-es)
diónyi lilahagyma

Az összeállításhoz:
10 db mini hamburgerzsemle
paradicsom, uborka, lilahagyma, saláta



  1. A burgonyát alaposan megsikáljuk és kevés sóval ízesített vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A burgonyát hosszában négybe vágjuk és héjával lefelé sütőpapírral fedett nagy tepsire sorakoztatjuk a cikkeket. Az olívaolajban elkeverjük a fűszereket, és megkenjük vele a burgonyacikkeket. Előmelegített sütőben ~30-40 perc alatt ropogósra sütjük.
  2. A húspogácsához a megtisztított, kockára vágott gombát és csirkemellet késes aprítóban összedaráljuk. A kenyeret kis tálban, kevés vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A hozzávalókat tálba tesszük, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával. 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsát adunk hozzá és kézzel összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük ~30 percre.
  3. A mártás hozzávalóit tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott lilahagymát, uborkát és jól kikeverjük. Hűtőbe tesszük felhasználásig. 
  4. A húsos masszából 10 egyforma pogácsát készítünk -ha szükséges, még kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá, hogy jól formálható legyen- és serpenyőben felhevített olajban, egyszer átfordítva készre sütjük.
  5. A zsemléket félbe vágjuk. Alulra kevés mártást kanalazunk, majd jöhet egy kis saláta, a húspogácsa. Ízlés szerint hagymát, uborkát, paradicsomot rakunk rá. Egy kevés mártást teszünk még a tetejére, majd a zsemle másik felével beborítjuk. Az így elkészített szendvicseket frissen sült steak burgonyával és remulád mártással kínáljuk.














Tipp: Remulád mártás helyett tehetünk bele barbecue szószt, vagy házi ketchupot is akár. :) Aki pedig nincs kibékülve a gombával, készítheti "csak" húsból is a pogácsákat. :)
A zsemlékhez a jól bevált hamburgerzsemle receptjét használtam. :) A változás, csak annyi, hogy most 10 mini zsemle készült. A sütési idő pedig némiképp rövidül az eredeti receptben leírtakhoz képest. 

8 megjegyzés:

  1. Én nagyon szívesen elrepülnék veled a nyárba! :D ;) Ilyen finomságokkal a kosaradban nem is kellene nekem más társaság, úgyhogy melléd szegődöm, ha nem bánod. ;) A képek is csodásak, mint mindig! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Dehogy bánom, sőt! Nagyon is örülök neki! Már csomagolom is a bucikat, indulhatunk! :D

      Törlés
    2. Gyerünk a zöldbe, ott nem lesz hiányod. :D ;)

      Törlés
    3. :D Igazad van! Induljunk! :D ♥

      Törlés
  2. Nagyon ínycsiklandóak - meseszépek! Elteszem a receptet a húsmentes időszakom utánra - bár a családnak elkészíthetném ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Örülök, hogy tetszik! :D Remélem majd ízleni fog nektek is!

      Törlés
  3. Nekem tetszettek a régi képek is, de azt kell mondjam, mégis jó, hogy újrafotóztad. :) Nagyon szép lett! :) Csatlakozhatok most is hozzád, hogy együtt eszegessük a hambidat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! ♥ Hát persze, nagyon örülnék neki! Máris megterítettem, várunk! ;)

      Törlés