Oldalak

2016. február 24.

Fűszeres csirke narancsos csokoládészósszal












Ezer éve birizgálta a fantáziámat, hogy milyen lehet egy csokoládéval ízesített húsos főétel. Igaz, tartottam is tőle kicsit, mert mi van, ha majd egyikőnknek sem ízlik? Fura, vagy sem, belevágtam és milyen jól tettem! :D A csirke vaj-puha, a szósz pedig fűszeres, pikáns és klasszul érződik benne a csokoládé. Mégsem tolakodó az íze. Igaz, maga a szósz elég tömény. :D Mint sok mindenre, erre is igaz a mondás: "A kevesebb több." ;)












Hozzávalók 4 személyre:
4 egész csirkecomb

A páchoz:
1 tk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűbors
2 ek. méz
1/2 narancs leve és reszelt héja
4 gerezd fokhagyma

bors
0,5 dl olívaolaj

A csokoládészószhoz:
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
~2 dl paradicsomlé (100%-os)
2 ek. méz
1/2 narancs reszelt héja
1 ek. balzsamecet
5 dkg étcsokoládé

bors
víz


  1. A csirkecombot megtisztítjuk, két részre vágjuk. A húst nagy zárható dobozba tesszük, rászórjuk a felkarikázott fokhagymát. A pác hozzávalóit kis tálkában kikeverjük, majd a húsra öntjük. Jól átforgatjuk és lezárva legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
  2. A bepácolt húst a páccal együtt -a fokhagymakarikák kivételével- felforrósított mély serpenyőben többször átforgatva lepirítjuk, majd lefedve puhára pároljuk. A húst kivesszük, melegen tartjuk. 
  3. A serpenyőből a felesleges olajat kimerjük, majd a visszamaradt fűszeres szaftba szórjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre dinszteljük. Beletesszük a reszelt fokhagymát, narancshéjat, mézet, balzsamecetet, átforgatjuk és felöntjük paradicsomlével. Ízesítjük sóval, borssal és összeforraljuk.
  4. Ha szükséges kevés vízzel hígíthatjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét és addig kevergetjük, míg a csokoládé felolvad. Lehúzzuk a tűzről és kissé kihűtjük. Botmixerrel simára turmixoljuk, visszaöntjük a serpenyőbe és átmelegítjük. Ha szükséges még ízesítjük. 
  5. A fűszerese csirkesültet csokoládészósszal és mazsolás barna rizzsel körítve tálaljuk. 














A receptet a Kifőztük februári számában is megtaláljátok. :)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése