2016. február 18.

Császármorzsa









Az egyik kedvenc "édességem", már ha nincs kedvem épp palacsintát sütni. :) Márpedig hogy, hogy nem, van amikor nincs. :D Pláne este, vagy hajmosás után, mert persze akkor jön rá az emberre a palacsinta -vagy ne adj' Isten a bundáskenyér-ehetnék :D. Ilyenkor inkább a kevésbé átható illatú ételekre szavazok. Ezért hát a palacsintát olykor császármorzsára cserélem. A recept a kedvenc Horváth Ilona szakácskönyvemből van. Persze nem csak édességnek ehetjük. Kiváló lehet egy tartalmas leves után második fogásként, vagy esetleg vacsorára is. ;) Ráadásul garantáltan hangulatjavító hatással bír, úgyhogy épp jól jön ilyen borongós időben. :D










Hozzávalók 4-6 személyre:
2,5 dl sima liszt
2,5 dl búzadara
5 dl tej
4 tojás
fél citrom reszelt héja
5 dkg vaníliás cukor
5 dkg vaj
csipet só

A tálaláshoz:
porcukor
dzsem


  1. A lisztet és búzadarát tálba mérjük, majd felöntjük a tejjel és néha átkeverve egy órát pihentetjük. 
  2. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a búzadarás keverékhez adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és szintén a búzadarás keverékbe forgatjuk. 
  3. Nagy, magas falú serpenyőben felhevítjük a vajat. A tésztát a serpenyőbe öntjük, majd addig sütjük, míg az alja pirulni kezd. Ekkor két -lehetőleg fa- villa segítségével apróbb darabokra tépkedjük a tésztát. 
  4. Folyamatosan keverjük, aprítjuk és addig forgatjuk, míg egyenletesen átsül és aranybarnára pirul. 
  5. Forrón, porcukorral hintve tálaljuk, dzsemet kínálunk mellé.











A receptet a Kifőztük februári számában is megtaláljátok. :)

8 megjegyzés:

  1. Végem van, imádom! ♥ Egészen pontosan ich liebe Kaiserschmarrn! :D Mert hogy én ezt azóta szeretem, hogy kint dolgoztam Ausztriában. De jó, hogy eszembe juttattad! Kipróbálom a te verziódat, és lehet, hogy még ma. :D De estig hosszú még az nap, úgyhogy jöhet a kóstoló. :v
    Csak megsúgom, hogy a kókuszolajon sült palacsintát és bundáskenyeret hajmosás után is bevállalhatod. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Akkor máris indítom a csomagot. Tettem mellé házi eperdzsemet is! ;) ...igen, tudom, de olyan fura, mindig elfelejtem kipróbálni. :D Na legközelebb azon sütök palacsintát. :)

      Törlés
    2. Óóóó, eperdzsem... a legjobb! Köszönöm! ♥

      Törlés
    3. Bármikor, nagyon szívesen! :)

      Törlés
  2. Köszönöm az ötletet , a receptet ..Isteni lett !��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Nagyon szívesen! Én köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés