Oldalak

2016. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥





















Csemete ma két éves. :) ♥ Hihetetlen, hogy milyen gyorsan telik az idő! Élénken emlékszem az első napra együtt, itthon. Az első mosolyra, az első kuncogásra, az első sírásra is bizony, az első lépésekre, az első szóra. ...hogy mi mindent fedeztünk fel eddig és még belegondolni sem tudok, hogy mennyi minden vár még ránk. :D Mennyi érdekes és izgalmas kaland. Ami a hármasban bandukolást illeti, az inkább már lendületes séta, vagy még inkább fürge szaladgálás. Fergeteges kacagásokkal és fogócskával tarkított közös építőzés, rajzolás, vagy meseolvasás. Persze nem csak mi szoktunk Csemetének "segíteni" ezekben a fontos tennivalókban, hanem ő is segít nekünk. :) Kertészkedni, főzni, tésztát gyúrni, teregetni, pakolni, kávét és teát keverni, sütemény "minőségellenőrizni",  könyves szekrényt és ruhás szekrényt átrendezni, kiszúrni a szőnyegen rejtőzködő szöszt és minden olyan apró és fura helyre bekukucskálni és beférkőzni, ami egy felnőttnek -talán épp méretéből fakadóan- eszébe sem jutna. ...vagy csak egészen egyszerűen azért, mert felnőtt... :D Pedig milyen mókás tud lenni, ha az ember be tud bújni a szék alá, vagy befúrja magát a kanapén pihenő párnák alá a kedvenc óriás maci társaságában és ott kuckózik, ha épp megfáradt a nagy munka közepette. :) Így telnek hát a napok, s mi továbbra is próbálunk lépést tartani az apró lábikókkal. S mi felnőttek tanítunk és megtanuljuk, hogy milyen is -újra- gyereknek lenni. :)




Málnás túrótorta

 
















Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
17 dkg sima liszt
2 ek. holland kakaópor
10 dkg vaj
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
7 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor (6g)
csipet só

A túrókrémhez:
2,5 dl tejszín
2 csomag expressz zselatin fix
50 dkg túró
14 dkg porcukor
1 ek. szárított, reszelt citromhéj

Továbbá:
3 marék fagyasztott málna
2,5 dl tejszín a díszítéshez
2 ek. porcukor

  1. A tésztához a vajat habosra keverjük a tojássárgájával és a cukorral. Hozzáadjuk a sütőporral, kakaóporral és sóval elkevert lisztet, majd a kissé felhabosított tojásfehérjét. 
  2. A sűrű tésztát vajjal kikent, lisztezett -kapcsos oldalú- formába kanalazzuk, elegyengetjük, majd 165°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük. 
  3. A krémhez a tejszínt kissé felhabosítjuk, majd a zselatin fixet hozzáadva kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, citromhéjat és az áttört túrót. A krémet simára keverjük.
  4. A kihűlt tésztát tortatálra -vagy nagy tányérra- tesszük. Ráhelyezzük a sütőforma kapcsos oldalát; ez fogja tartani a krémet, míg megszilárdul. 
  5. A tésztán elrendezzük a málnaszemeket, majd beborítjuk a túrókrémmel. A tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát.
  6. A díszítéshez a tejszínt a porcukorral együtt kemény habbá verjük. A tortát bevonjuk a tejszínhabbal, majd tetszés szerint díszítjük, ezután tálaljuk.























A hátteret a Fotókellék biztosította.

6 megjegyzés:

  1. Olyan kedves, megható szöveget írtál, összeszorult a torkom, miközben mosolyogtam is, mert ez a ti nagy közös kalandotok bizony nagyon szép. Jó szülők vagytok, és a Csemete ebben a szerető, meleg környezetben abszolút biztonságban van, és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű felnőtt válik majd belőle. ...mert kicsinek egyértelműen imádni való, kedves és okos. Boldog szülinapot kívánunk! ♥
    A torta nagyon klassz, a díszítés, a fotók, minden! ♥

    VálaszTörlés
  2. De kedves vagy! Nagyon szépen köszönöm! Köszönjük! A köszöntést és a kedves szavakat is! ♥ ♥ ♥ Máris indítom a kóstolót! :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. :) De jó! Remélem nektek is ízleni fog! :)

      Törlés