Oldalak

2016. január 13.

Zöldséges vörös lencse krémleves









Szeretem a vörös lencsét, mert gyorsan elkészül. :) Most krémleves lett belőle, mert ebben a fura téli tavaszban azért jólesik egy tartalmas fogás. Az ízesítés most kicsit egyszerűbb lett, de bármilyen keleti, vagy indiai ihletésű ízvilág jól illik hozzá. :) Ha kedvünk tartja, a nyers zöldségekből keveset félretehetünk és forró kókuszzsíron hirtelen átsütjük, majd ezzel díszítjük a levest. A víz egy része bátran kókuszvízre, vagy kókusztejre cserélhető. :)









Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg vörös lencse
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis zeller
1 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 kaliforniai paprika
1 dl paradicsompüré
1 kk. őrölt kömény
1 kk. kurkuma

 ~1 l víz
1 ek. kókuszzsír

  1. A megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket felhevített kókuszzsíron, folyamatosan kevergetve 4-5 percig dinszteljük. 
  2. Ízesítjük köménnyel, kurkumával, sóval. Átforgatjuk, hozzáadjuk a lencsét, a paradicsompürét, majd felengedjük vízzel és közepes lángon ~30 perc alatt puhára főzzük. 
  3. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel -óvatosan- krémesre turmixoljuk. Ha kell még ízesítjük, hígítjuk, visszatéve a tűzre egyet forralunk rajta. Tálaláskor kókuszforgáccsal díszítjük.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)
 

1 megjegyzés:

  1. Hű, én ezt biztos szeretném! És van is itthon vörös lencse. Az elkövetkezendő időszakban biztos, hogy kis is fogom próbálni, mert sok levest kellene ennünk. De addig is kérek szépen egy tálkával kóstolót, csak hogy tudjam, milyennek kell lennie pontosan. :D

    VálaszTörlés