Oldalak

2016. január 16.

Narancsos burgonyafánk






















Pár hete folyamatosan fánk ehetnékem van. Felmerül a kérdés, miért is nem sütöttem eddig? :D Bevallom, hiába az ehetnék, ha egyszer a karácsonyi ünnepek alatt olyan sok volt a sütemény, hogy jobb volt kicsit pihenni, mielőtt nekilátok. Most azonban úgy döntöttem, elég volt a pihenő. :D Farsang van, mi lehetne hát ennél jobb indok egy jó kis fánkhoz. :) Burgonyás tésztával rég sütöttem hasonlót. Falatnyi formában pedig még sosem, úgyhogy biztos, hogy lesz még ilyen, mert nagyon jópofák lettek. ;)















Hozzávalók:
25 dkg burgonya (tisztítva)
25 dkg sima liszt
4 ek. langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 ek. vaníliás cukor
1 tojás
2 ek. olaj
1 tk. szárított, reszelt narancshéj


Továbbá:
5-6 ek. vaníliás cukor
1 tk. szárított, reszelt narancshéj


  1. A burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, áttörjük, majd kihűtjük.
  2. Az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral és liszttel felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, huzatmentes helyen ~30 percet kelesztjük. 
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és ~0,5 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőleges formára szaggatjuk, majd bő, forró olajban -fedő nélkül- mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Először a fánkok teteje kerül az olajba. Sütés előtt a fánkok közepébe ujjal mélyedést készíthetünk, ahová később lekvárt is tölthetünk. ;)
  4. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, míg az első adag sül, kelni hagyjuk, majd nyújtjuk, szaggatjuk és az előbbi módon kisütjük.
  5. A vaníliás cukrot a reszelt narancshéjjal porcukorrá daráljuk, majd a még langyos fánkokat ebbe forgatjuk.






































4 megjegyzés:

  1. Most nem kicsit röhögök. :D Egyrészt azért, mert oltári jópofák ezek a fánkocskák, másrészt azért, mert a 19 fotó (a kollázsoltak miatt ugye még több is) elárulja, hogy te sem tudtál betelni velük. Én is csak kapkodom a fejem, és tekergetem le-fel az oldalt, mert annyira tetszik ez a farsangi édesség, hogy nem elég belőle egyszeri végignézés. Hát még, ha ehetném is közben, az milyen klassz lenne! :)
    Egyszerűen imádni való ez a bejegyzés! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de aranyos vagy! :D Köszönöm! ♥ ...hát igen, hiába volt nagy a szigor fotóválogatás közben, azért csak sikerült ennyibe beleszeretni. Reméltem, hogy majd másokat is legalább úgy felvidítanak, mint engem. ;) ...és örülök nagyon, hogy sikerült! Máris indulnak; csillagok, kerekek és kis gömböcök vegyesen.

      Törlés
  2. Jaj, ezek a fánkocskák csoda cukik. Annyira megfogtak. Ha tehetném, minden nap fánkot sütnék, de hát még ráunna a család. Az tuti, hogy ki fogom próbálni, mert krumplisat még nem készítettem és csillag alakút sem - a gyerekek is imádni fogják :-) Köszi szépen, a fotók is mesések. Majd beszámolok a végeredményről :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm szépen! :) Örülök nagyon, hogy tetszik, remélem ízleni fog nektek is! :) ...most izgulok... :D

      Törlés