Oldalak

2016. január 10.

Mézes-fahéjas kávé ropogós fahéjas dióval









A fahéjas dió -mandula, vagy mogyoró- igen jó találmány. Emlékszem, régebben karácsonyi vásárokban lehetett kapni fahéjas mandulát. ...arany áron. Persze azért egy kisebb adagot mindig be kellett szerezni, szigorúan kóstolási célzattal. :) Sokszor gondolkodtam, hogy lehetne elkészíteni valami hasonlót, de azután mindig elfelejtődött. Tavaly (de fura leírni... :D) karácsony előtt Piszkénél megláttam ezt a szuper csemegét és a meglévő szépen megpucolt diókészletnek pár perc alatt lőttek. :D Igen jó értelemben persze. Még az ünnepek alatt kétszer is készült, és most újra. Hiába na... finom. Gondoltam, most legyen mellé egy kis melengető itóka is, mert ebben a cudar időben bizony szükség van rá. Így ketten együtt igen jó hatással vannak az ember hangulatára. ;)









Hozzávalók:
A mézes-fahéjas kávéhoz 2 személyre:
2-4 tk. méz (ki milyen édesen szereti)
2 csipet őrölt fahéj
2 adag friss forró kávé (lehet presszó, hosszú, tejes, bármilyen, amilyet csak szeretünk)

Továbbá:
tejszínhab
méz
fahéjas-vaníliás cukor
fahéjas dió (apróbb darabok)

A fahéjas dióhoz:
30 dkg dió
15 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 kk. vaníliapor
0,6 dl víz 

  1. A fahéjas dióhoz a hozzávalókat tapadásmentes serpenyőbe öntjük. Közepes lángon kevergetve addig melegítjük, míg a cukor, a vízzel sziruppá nem olvad. Ezután figyelve, hogy a fahéjas szirup mindenhová jusson, tovább kevergetjük, míg a víz elpárolog és a fűszeres szirup megszilárdul a dión. A kész csemegét sütőpapírra borítjuk és kihűtjük.
  2. A kávéhoz két bögrében elosztjuk a mézet és fahéjat. Felöntjük -tetszés szerinti- forró kávéval és elkeverjük. A tetejére tejszínhabot halmozunk.
  3. A tejszínhabra kevés mézet csorgatunk, fahéjas dióval és fahéjas-vaníliás cukorral díszítjük.








 

6 megjegyzés:

  1. Juhuhuhúúú, idevele! Gyönyörű és finomságos! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi!
      Figyelem, nyomom a gombot most! :D ...shóóó... már repül is a kávé, jó sok tejszínhabbal és dióval mellé. ;)

      Törlés