Oldalak

2016. január 21.

Májas táska












Rég volt már csirkemájas étel... Nem is értem, hogy lehet? :D A nagy ünnepi dőzsölések alatt némiképp háttérbe szorult. De csak mostanáig. ;) Óriási kedvenc amúgy is, de így, kelt tésztával burkolva igazán klassz. Készíthetjük akár ebédre, vagy vacsorára is, egy kis friss salátával remek lesz. Ezek jó nagy táskák lettek, úgyhogy nyugodtan készíthetünk több, kisebb táskát is, ez esetben azonban a sütési idő némiképp rövidülni fog.









Hozzávalók 6 db-hoz:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
3 dl tej + egy kevés a kenéshez
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1 tojássárgája
4 ek. olaj

1 tk. ecet (10%-os)
 
A töltelékhez:
50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma

bors
morzsolt majoránna
3 ek. olaj

  1. A tésztához a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, sót, tojássárgáját, majd az élesztővel és ecettel ruganyos tésztává gyúrjuk. Olajjal lekenve, letakarva ~1 órát kelesztjük. 
  2. A töltelékhez felforrósított olajon üvegesre dinszteljük a vékonyra szelt vöröshagymát. Rátesszük a felkockázott csirkemájat, fűszerezzük, majd fedő alatt -néha átkeverve-, közepes lángon készre pároljuk. A tűzről levéve, fedő nélkül hűlni hagyjuk. 
  3. A tésztát lisztezett felületen 30x45 cm-es téglalappá nyújtjuk és 6 egyforma négyzetre osztjuk. A közepükre halmozzuk a tölteléket, majd a tészta alsó és felső oldalát a töltelékre hajtjuk, hogy fedjék egymást. A két oldalon kilógó tésztarészt óvatosan megnyújtva szintén a töltelékre hajtjuk, majd a táskát megfordítva sütőpapírral fedett tepsire tesszük. 
  4. A tetejüket lekenjük tejjel, majd 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a táskákat.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)
 

4 megjegyzés:

  1. Egy táskányi májas táskát elfogadnék, ha esetlen nem bírnál velük megbirkózni. :D Nem is kérdés, hogy szeretném, hiszen a májas szendvics eleve nagy becsben van a szívemben. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor nem késlekedek, gyorsan előkeresem a legnagyobb táskát és már pakolom is a küldeményt! :D

      Törlés
  2. Szuper névnapi alkotás :) Kedvenceim sorban jönnek Tőled meseszép fotókkal illusztrálva: mák - fahéj - máj...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Druszám! :) Örülök, ha tetszenek! :)

      Törlés