2015. szeptember 27.

Fetás-rozmaringos-szilvás galette












Rég szemezek már ezzel a típusú süteménnyel, de eddig valahogy kimaradt. Nem is értem miért, mert annyira egyszerű és finom. :) ...és persze kedvünk szerint variálható! :D Mindenképp szilvás süteményt akartam készíteni, mert az itthon lévő szemek egy pöttyet már túl voltak fénykorukon. ...viszont jó lett volna valami sós íz is. Így történt, hogy a szilva alá feta sajt került. Mellé pedig némi rozmaring. A végeredmény: ropogós tészta, édes-savanykás szilvával, krémes sajttal és illatos rozmaringgal. Biztos, hogy lesz még, mert nagyon szerettük. ;)












Hozzávalók 2 db-hoz:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
110 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kk. só
50 ml tej
1 tojássárgája

A töltelékhez:
10 szem szilva magozva, vékonyra szelve
20 dkg feta sajt
3 ek. tápiókagyöngy
3 ek. barna cukor
1 ág friss rozmaring

A lekenéshez:
3 ek. tej
1 kk. cukor

  1. A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojássárgáját és a tejjel sima, egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. A kész tésztát két részre osztjuk, cipókat formálunk és fóliába csomagolva ~1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk.
  4. A tésztacipókat -lisztezett felületen- egyenként 25 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A köröket tepsire helyezzük.
  5. A tésztakörök közepére -úgy, hogy a szélen ~3 cm-t üresen hagyunk- morzsoljuk a fetát. Megszórjuk tápiókával, majd elrendezzük a tetején a szilvát. Megszórjuk barna cukorral, rozmaringlevelekkel díszítjük, majd a tészta szélét óvatosan, körben felhajtjuk.
  6. A tésztát megkenjük cukros tejjel, majd előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a süteményt.











2015. szeptember 25.

Csirkemájas szendvics









Igen, tudom... Megint csirkemáj. :D De ha egyszer annyira szeretjük. Nem beszélve arról, hogy igen olcsó és gyorsan elkészíthető. ...és a legfontosabb, hogy a végtelenségig variálható, így most szendvics készült belőle. Ha még laktatóbbra szeretnénk, a máj alá pirítsunk némi húsos szalonnát és tegyünk a szendvicsbe egy jó adag reszelt sajtot. :D Ha bevadítok, a félbe vágott zsemléket kicsit meg is pirítom és fokhagymával áthúzom. Ezt a mutatványt azonban csak békés hétvégéken adom elő. ;)









Hozzávalók 6 személyre:
60 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mangalicazsír

bors
majoránna

Az összeállításhoz:
6 db zsemle
4 evőkanál majonéz
1 marék friss tárkony finomra vágva
rukkola

  1. A finomra vágott vöröshagymát felhevített zsíron üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a karikákra vágott fokhagymát és a megtisztított, kockákra vágott csirkemájat. Fűszerezzük, átforgatjuk, majd közepes lángon fedő alatt készre pároljuk. 
  2. A majonézben elkeverjük a tárkonyt. 
  3. A zsemléket félbe vágjuk és megkenjük a tárkonyos majonézzel. Az alsó felükre rukkolát teszünk, majd ráhalmozzuk a májat. Befedjük a zsemlék másik felével és azonnal tálaljuk. Friss zöldségeket és kovászos- vagy csemegeuborkát kínálunk mellé.








 
A receptet a Kifőztük szeptemberi számában is megtaláljátok. :)
 

2015. szeptember 23.

Rántott zeller pikáns joghurtos mártogatóval és szőlős zöld salátával












Még soha nem csináltam rántott zellert. Enni se sokszor ettem, így ezen alkalmakat is egy kezemen meg tudom számolni. :D Nem is tudom miért. Régen egyáltalán nem voltam kibékülve ezzel a zöldséggel. Az íze kedvéért, persze sok ételbe kell, de hogy meg is egyem? Na neee... :D Aztán egyszer mégis megkóstoltam és azóta igencsak kedvelem. Mivel itthon én vagyok a fő zöldségevő -bár ez az állítás lassan megdőlni látszik ;)- a levesekből is én szoktam kipecázni. Gondoltam ideje kipróbálni rántott formában. :) Igaz, csak csemeténél és magamnál arattam vele sikert, azért a mártogató és a saláta Apának is ízlett. :D









Hozzávalók 4 személyre:
A rántott zellerhez:
2 nagy zeller
teljes kiőrlésű liszt
teljes kiőrlésű kenyérmorzsa (most vollkorn kenyérből)
2 tojás
1 ek. olívaolaj

bors

A mártogatóhoz:
4 dl natúr joghurt
1 tk. méz
1 tk. sumac
2 tk. édeskés curry
1 tk. citromlé


A salátához:
1 kis fej jégsaláta
2-3 marék friss rukkola
2 marék fehér szőlő
1 ek. balzsamecet
1 ek. olívaolaj


  1. A mártogatóhoz a hozzávalókat tálba tesszük és alaposan kikeverjük. Hűtőben pihentetjük, míg elkészül a zeller.
  2. A salátához a jégsalátát megtisztítjuk, vékonyra szeljük. Egy tálban elkeverjük a rukkolával és a félbe vágott szőlőszemekkel. Ízesítjük olívaolajjal, balzsamecettel. Tálalásig hűtőbe tesszük. 
  3. A zellergumókat megtisztítjuk és ~1 cm-es karikákra vágjuk. A karikákat 2-3 hasábra szeljük, attól függően, mekkorák.
  4. A feldarabolt zellert lábasba tesszük és enyhén sós vízben 15 perc alatt előfőzzük. Ha kész, kiszedjük, lecsepegtetjük és kihűtjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  6. A zellerhasábokat fűszerezzük sóval, borssal, majd lisztbe, olajjal elkevert tojásba és kenyérmorzsába forgatjuk. Az így bepanírozott hasábokat tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben ~15 perc alatt ropogósra sütjük. 
  7. A rántott zellert pikáns mártogatóval és szőlős zöld salátával kínáljuk.










2015. szeptember 21.

♥ Segítsüti 2015 ősz - Csokoládés-kókuszos banánkenyér









Idén ősszel 13. alkalommal kerül megrendezésre a Segítsüti sütilicit, s én nagy örömömre második alkalommal lehetek aktív részese ennek a csodás kezdeményezésnek, mely gasztrobloggerek jótékonysági akciója, rászoruló gyermekek támogatására. 

"A befolyt támogatási összegből most a Mosoly Alapítványt támogatjuk. Ők azok, akik ingyenes művészeti- és meseterápiákkal gyógyítják azoknak a gyerekeknek a lelkét, akiknek testét valamilyen súlyos betegséggel vívott harc viselte meg. A Mosoly Alapítvány munkatársai igyekeznek őket és családtagjaikat is a művészet és mese erejével segíteni, hogy sérüléseiket mihamarabb feldolgozhassák. Működésük 18 éve alatt közel tízezer gyermeknek tudtak ebben segítségére lenni."


A süteményekre mától -2015. szeptember 21-én
megjelenésük időpontjától a sütiárverés/licitek menüpont alatt- lehet licitálni. A licitáláshoz nem kell más, csak egy egyszerű regisztráció. Aki már korábban regisztrált, nem kell ismét megtennie. Az elfelejtett jelszó problémája könnyen orvosolható a belépési oldalon. :)  
Az árverés három napon át tart és 2015. szeptember 24-én 16:00-kor zárul. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja az adott süteményért az árverés végéig. A nyertesekkel történt egyeztetés után természetesen frissen készített sütemények kerülnek majd postázásra/átadásra. :) 


Az én segítsütim egy Csokoládés-kókuszos banánkenyér, melynek kísérője két kis üveg saját készítésű citromdzsem. :) 









Csokoládés-kókuszos banánkenyér

 
Hozzávalók:
14 dkg sima liszt
14 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor (12g)
2 ek. holland kakaópor
15 dkg barna cukor
4 jó érett banán
1 kis doboz joghurt (125g)
8 dkg étcsokoládécsepp
3 dkg kókuszreszelék
10 dkg vaj
2 tojás
csipet só


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sütőformát kivajazzuk, kihintjük liszttel.
  2. A kétféle lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a sóval.
  3. Egy másik tálban a cukrot a vajjal és kakaóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot és a villával összetört banánokat. Az egészet alaposan kikeverjük, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Összekeverjük a tésztát, végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és csokoládét.
  4. A tésztát a formába öntjük és elegyengetjük. Betesszük az előmelegített sütőbe, majd ~30 perc elteltével 150°C-ra mérsékeljük a hőfokot és további ~30 perc alatt készre sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát. A kisült süteményt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. Tálaláskor a tetejét meghintjük porcukorral és citromdzsemet kínálunk mellé. :)













Kedves olvasó, aki erre jársz!
Kérlek segíts te is, hogy a süti segíthessen! :D
Látogass el a Segítsüti oldalára, ha megteheted licitálj a sütikre, vagy válassz valami kedves emléket az ajándékboltból.

Azzal is nagyon sokat segítesz és nagyon köszönjük, ha hírünket viszed, hogy minél többen tudjanak róla, hogy
a Süti segít! :)







Ma útnak indult... :)
(2015.11.24.)
 

2015. szeptember 19.

Tejszínes-csirkés tagliatelle, kecskesajttal és mézes mandulával sült körtével












Ez az étel több okból is igen kedves számomra. Már ha lehet egy ételről ilyesmit mondani. :) Egyrészt azért, mert az idei balatoni nyaralás alatt néhányszor megálltunk Szigligeten az Aranypatkó vendéglőben és egy ott kóstolt fogás ihlette. :) Másrészt -és ez az igazán fontos- azért, mert a hozzá használt kecske krémsajtot régi barátainktól kaptuk kóstolóba. Ők is tagjai a Borostyán Szociális Szövetkezetnek, ami több igen lelkes termelő összefogásából alakult. A régi barátokat még párom révén ismertem meg, mert a fiatalemberrel együtt jártak egyetemre, ráadásul mindketten egy városból valók. :) És hogy még érdekesebb legyen a történet, ennek a szövetkezetnek két olyan ember is tagja, akik pedig nekem voltak évfolyamtársaim a főiskolán, akik azóta is egy pár két csodás csemetével. :) Kicsi a világ. És mi annyira örülünk neki, hogy ezek a kedves emberek, akiket ismerünk, most együtt váltják valóra az álmukat. :)


 






Hozzávalók 4 személyre:
A tejszínes-csirkés tagliatelléhez:
1 egész csirkemellfilé
3-4 ek. olívaolaj
néhány ág friss kakukkfű

bors
1,5 dl tejszín
3-4 ek. kecske krémsajt
40 dkg durum tagliatelle

A sült körtéhez:
4 db érett körte
4 ek. kecske krémsajt
2 marék mandula
4 tk. méz
1 ág friss kakukkfű

  1. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, de csak míg illatozni kezd. A körtéket megmossuk, a kocsány felőli végüket levágjuk. Ez nagyjából a gyümölcs 1/3-a. Az alsó, szélesebb rész belsejét kiskanállal óvatosan kiszedjük. Az így kapott gyümölcsökbe töltjük a kecske krémsajtot, a tetejére mandulát -ebből egy keveset félre teszünk a tálaláshoz- halmozunk, megszórjuk friss kakukkfű levelekkel és megcsorgatjuk mézzel. 
  2. A töltött körtéket sütőtálba sorakoztatjuk, visszarakjuk a levágott részeket és 200°C-ra előmelegített sütőben ~12 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, melegen tartjuk.
  3. Míg a körte sül, elkészítjük a tejszínes tésztát. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.
  4. A megtisztított húst felkockázzuk,fűszerezzük sóval, borssal, majd serpenyőben felhevített olívaolajon pirosra sütjük. Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a kecske krémsajtot, fűszerezzük kakukkfűvel, majd beforraljuk. 
  5. A kész tejszínes raguba forgatjuk a tésztát. Néhány pillanat alatt átforrósítjuk és a sült körtével együtt tálaljuk.









https://www.facebook.com/Borosty%C3%A1n-Szoci%C3%A1lis-Sz%C3%B6vetkezet-358735880984051/timeline/

 Nézzetek be hozzájuk, katt a képre! :)
 

2015. szeptember 18.

Ajándék és mókázás, avagy a mackócsalád megörökítése :)












Tegnap volt Apa születésnapja, s erre az alkalomra Csemetével ismét közös ajándékkészítésbe fogtunk. :) Sokáig gondolkodtam, mi legyen a meglepetés, aztán eszembe jutott, hogy milyen jó móka a krumplinyomda. :) Kicsinek én nagyon szerettem -bár gyanítom már nagyobb voltam, mint most Csemete-, és reméltem, hogy neki is tetszeni fog. Mivel már elég nagy ahhoz, hogy ne kóstoljon meg mindent első ismerkedés gyanánt, így akril festéket használtunk. Bár a krumpli látványára hangos "Ámmmi-Jámmmi" és "Nyámmm-Nyámmm" volt a reakció, elmeséltem, hogy ezt most nem megesszük, hanem ajándékot készítünk vele Apának. Persze a biztonság kedvéért -nehogy a mackónyomda legyen folytonossági hiányos- ott volt egy kis tálkában kölesgolyó is, hátha megéheznénk a nagy alkotás közepette. Alapos alapozás után következett a mackócsalád és a szív minták, amiből a legkisebb a legkedvesebb, mert Csemete ujjának lenyomata. Lakkozás és száradás után bekereteztük a képet, rátettük a pici horgolt szívet -ezt én alkottam :)- és végre elkészült a nagy mű. :)















Tortát is sütöttünk. :) Csemete volt a krém-főkóstoló. :D

2015. szeptember 17.

Barackos jeges tea









Hiába köszöntött be az ősz, pár napig még nyári forróság lesz. Bár azért az éjszakákon érződik már, hogy szeptember közepe van, nappal tombol a kánikula. Ilyenkor jól jönnek a különféle hűsítők. Például ez a barackos jeges tea. :) Ha felkortyoltuk az itókát, jöhet a finom gyümölcs. :D









Hozzávalók 4 személyre:
2 l fekete tea kihűtve (lehet őszibarackos is)
cukor vagy méz ízlés szerint
1 zöld citrom
3 nagy őszbarack (édes, kemény húsú)
4 marék jégkocka

  1. A gyümölcsöket megmossuk, vékony cikkekre vágjuk.
  2. A teát kancsóba töltjük, ízesítjük cukorral. Beletesszük a gyümölcsöket, átkeverjük, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.
  3. Poharakba töltve, jégkockával hűtve kínáljuk.