2015. július 30.

Salátaöntet variációk - citromos-olívaolajos alappal









Még javában tart a nyár és ezzel együtt a grillszezon. :) Nagyon szeretünk szabad tűzön sütögetni. Az egyik legjobb dolog benne, hogy milliónyi féle pácot/öntetet készíthetünk a húsokhoz, salátákhoz. Újabb és újabb ízeket kombinálva. Így biztos, hogy sosem sikerül kétszer ugyanúgy az étel, de ebben pont ez a jó. :D Ezeket az önteteket is bátran továbbgondolhatjuk. Tehetünk hozzá rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, amit csak szeretnénk. Kóstolásra és kísérletezésre fel! :D












Citromos-olívaolajos salátaöntet
(alap)
Hozzávalók:
2 ek. citromlé
6 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma reszelve

bors

Csilis-mézes salátaöntet:
Hozzávalók:
1 adag citromos-olívaolajos alap
2 ek. méz
1 kis csilipaprika finomra vágva

Mézes-mustáros salátaöntet:
Hozzávalók:
1 adag citromos-olívaolajos alap
2 ek. méz
2 ek. magos mustár

Kapros-mustáros salátaöntet:
Hozzávalók:
1 adag citromos-olívaolajos alap
2 ek. méz
1 ek. magos mustár
1 ek. mustár
1 kis csokor kapor finomra vágva

Az öntetek elkészítésénél a hozzávalókat jól zárható kis befőttesüvegbe tesszük és alaposan összerázzuk. Tetszés szerinti salátákat ízesíthetünk velük, de akár grillezett húsokhoz pácként, vagy mártásként is fogyaszthatók.












A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)
 

2015. július 28.

Zöldséges rizssaláta









Nyári melegben nincs is jobb, mint egy jó kis saláta. :) Ezt a variációt bátran tálalhatjuk akár főételként is. Persze nem rossz, ha akad mellé némi grillezett hús, hal, vagy ilyesmi. ;) A zöldségeket kedvünk szerint variálhatjuk. Kerülhet bele akár koktélparadicsom, vagy némi jégsaláta is, de ezeket érdemes közvetlenül tálalás előtt a salátához keverni, hogy ne veszítsenek frissességükből.











Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg rizskeverék
1 kis kígyóuborka
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 nagy fej lilahagyma
6 evőkanál főtt kukorica

Az öntethez:
2 evőkanál citromlé
6 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma

bors


  1. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, majd kihűtjük. 
  2. A fokhagymát lereszeljük és az öntet hozzávalóival elkeverjük. 
  3. Az uborkát, lilahagymát és paprikát megtisztítjuk majd apró kockákra vágjuk. 
  4. A zöldségeket tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, majd meglocsoljuk az öntettel és alaposan átforgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük júliusi számában is. :)

2015. július 20.

Spagetti pikáns húsgombóccal









No, ez egy igazi 15 perces nyári villámebéd. :) Míg a tészta megfő, elkészül a többi alkotórész is. Aztán már csak egy gyors tálalás és már le is huppanhatunk a teraszra és jóízűen befalatozni. 










Hozzávalók 3-4 személyre:
A húsgombóchoz:
30 dkg darált hús
2 gerezd fokhagyma
2 ek. citromlé
1 tk. füstölt pirospaprika

bors
3-4 ek. olívaolaj

A spagettihez:
30 dkg durum spagetti
1 üveg házi ketchup (3,33 dl)
15 szem pici koktélparadicsom
1 csokor friss oregánó
1-2 ág friss borsikafű


  1. A darált húst a fűszerekkel és citromlével összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk.
  2. A húsgolyókat magas falú serpenyőben felhevített olívaolajon aranybarnára sütjük. A kész gombócokat kiszedjük, melegen tartjuk. Mindeközben a tésztát kifőzzük, leszűrjük, melegen tartjuk.
  3. A serpenyőben visszamaradt olajba dobjuk a finomra vágott fűszereket, hozzáadjuk a ketchupot, majd átforraljuk. Visszatesszük a serpenyőbe a húsgombócokat, ráhalmozzuk a kifőtt tésztát és az egészet jól átkeverve összemelegítjük.














2015. július 15.

Minipalacsinta - gluténmentes






Csemete egyre több rágicsálható ételt eszik. Az "Anya-sütötte" kenyér héjától szép lassan eljutottunk a babakekszig, onnan a kölesgolyón át -ami eddig a legnagyobb kedvenc- a korpoviton és más kekszfélén keresztül az apróbb darabokban hagyott főtt zöldségekig, és most az igazi palacsintáig. :D 
Mostanra a Legényke kiskanállal is egyedül eszik, bár ott még szükség van némi segítségre, mert hát oly sok izgalmas dolog van az ember körül, hogy folyton elkalandozik a figyelem és olykor a kanál, mint valami varázspálca, csak úgy suhog jobbra-balra, heves magyarázás közepette, a falatok pedig itt-ott landolnak. :D Mostanában, csak pislogunk, micsoda sebességgel fejlődik ez a csöpp kis ember. Egyre többet "beszélget", lassan be nem áll a csőre. :D (amit mellesleg gőzöm nincs, hogy kitől örökölhetett ;)) Jön-megy, alig érjük utol. Rengeteg dolgot megért és utánoz. :) Bátran belekóstol a felnőtt ételekbe; persze azokból kap kóstolót, ami nem túl fűszeres, vagy csípős. De a sült csirke szaftja friss kenyérrel határozottan kedvenc lett, ahogy a "kolbászos" -csak az íze kedvéért alaposan bedörzsölt- kenyérfalatkák és a vaddisznópörkölt szaftja főtt krumplival. :D Ezek után úgy gondoltam, bátran süthetek gyerekpalacsintát is. Most barackpüré készült mellé, ami semmi bonyolult, csak egy őszibarack leturmixolva. De ezek az egyszerű dolgok sokszor a legjobbak. ...pláne palacsintával. ;)






Hozzávalók 15 db minipalacsintához:
12 dkg rizsliszt
4 g sütőpor (gluténmentes)
2,5 dkg olvasztott vaj
1,3 dl tej
1 tojás
1 tk. porcukor


  1. A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sütőport, porcukrot, sót és elkeverjük.
  2. A tojást kissé felverjük, majd az olvasztott vajjal és tejjel együtt a liszthez adva kikeverjük a palacsintatésztát.
  3. Tapadásmentes serpenyőbe kanalazva közepes tűznél kisütjük a palacsintákat. Forgatni akkor kell, ha a felszíne már megszilárdult és buborékok jelennek meg rajta.








Tipp: A tésztát "formába is önthetjük". :) A serpenyőbe fém szaggatóformákat sorakoztatunk és abba kanalazzuk a tésztát. Kicsit kisebb lángon, esetleg rövid ideig fedő alatt sütjük a palacsintákat, hogy biztosan átsüljenek. A formákból -óvatosan, mert nagyon forró- "kipattintjuk" a palacsintafigurákat, kicsit hűlni hagyjuk és már lehet is majszolni.

2015. július 13.

Badacsonytomaj - Balaton-felvidék



 Látkép a Balatonra
 


Római út

 
Strand

 




Badacsony-hegy


A település -mely 1997-ben ünnepelte dokumentumokban rögzített létezésének 1000. évfordulóját- névadója a Tomaj nemzetség Tanuz aba besenyő vezértől származtatja magát, aki még Taksony fejedelem korában költözött hazánk területére. Tanuz aba Heves megyében, az Árpád-házi rokonság között kapott szállásbirtokot, valószínűleg Taksony besenyő sógorságához tartozott.
Fia Urkund volt, és Urkund fia volt Tomaj, az István kori ős, akiről a nemzetség nevezi magát.
Amikor 997-ben István került a törzsszövetség élére, a hatalmukat féltő és a régi hithez ragaszkodó főurak egy része szembefordult vele és kirobbant Somogyban a Koppány-féle lázadás.
Az ennek leverésére indult királyi sereg zömét a könnyűlovas magyarok adták. A harcokban résztvevő kabar hadakat István kabar sógora vezette, a besenyők élén pedig a besenyő rokon Tomaj állt, aki aztán szolgálataiért a Balaton északi partján adományba kapta  a mai Badacsonytomaj, Lesencetomaj és Cserszegtomaj területét.



Badacsony-hegy


A Badacsony-hegynek a Balatonra néző lankáit már a történelem korai időszakában is lakták   különböző őskori és ókori törzsek, népek, kultúrák embercsoportjai, amelyek közül számos régészetileg is azonosított etnikum hagyta a vidék földjében tárgyi emlékeinek maradványait: a késő-bronzkor pásztoraitól a harcias keltákon át a rómaiakig.

A magyar honfoglalás és a korai feudális állam kialakulásának időszakából csak közvetett bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy e terület és ezen belül a mai Badacsonytomaj helye lakott lett volna. A történeti, földrajzi és helytörténeti irodalom tanúsága szerint a Lád vagy talán a Vérbulcsú nemzetség harcosai és köznépi elemei jelentek meg a vidéken és ők lettek a Badacsony körüli első, tényleges honfoglalók valamikor a 900 és I. (Szent) László trónra lépése (1077) közötti évszázadokban.



Badacsony-hegy



A középkorban a Badacsony déli oldalán két falu alakult ki: a mai Badacsonytomaj őse, Tomaj és Lád, amely a mai Badacsonylábdihegy elődje volt. Badacsonytomaj kora Árpád-kori lakosságát korabeli régészeti leletek tanúsítják, amelyek közül a legkiemelkedőbb az 1931-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba került közel 40 darabos I. (Szent) László kori (1077-1095) ezüstpénz lelet volt. Az írott források viszonylag későn -Károly Róbert király uralkodása idején, 1313-ban- említik első ízben Badacsonytomajt.

A Badacsonytomaj történetére vonatkozó második okleveles említés szintén az Anjou-korból, I. (Nagy) Lajos király uralkodásának idejéből, 1344-ből való. Ebben értékes adatok találhatók a település középkori templomára vonatkozólag is.
Békefi Remig középkorkutató tudós 1907-ben elemezte a szóban forgó oklevelet és az alábbiak szerint foglalta össze vizsgálódása eredményét az "A Balaton környékének egyházai és várai a középkorban" című munkájában: "Tomaj (ma Badacsonytomaj a Badacsonyhegy keletioldalán, a Balaton partján) egyháza 1344-ben Szent István első vértanú tiszteletére avatva ...", azaz: "... cuius (Thomay) ecclesia parochialis in honore beati Stephani protomartiris foret constructa".

A későbbi történeti források meglehetős szűkszavúsága miatt csak nagy vonalakban vázolható a templom további története, A törökellenes végvári harcok idején, 1550-ben a zalai főesperességhez tartozott, de plébániája elhagyatva, üresen állt. Egy másik említés szerint az ismétlődő török portyázások ellenére még 1652-ben is épségben találták.

A törökök kiűzése (1699) és a Rákóczi-szabadságharc lezárulta (1711) után új fejezet kezdődött a Szent István templom, de a korabeli Badacsonytomaj történetében is.



Szent Imre plébániatemplom






"Európában mindössze két bazaltból épült templomról van tudomásunk. Az egyik városunkban található. 
A badacsonytomaji Szent Imre plébániatemplom 1931-32-ben épült Fábián Gáspár tervei alapján. Az építkezés költségeit a hívek, a község, a bazaltbánya és a Vallásalap vállalta. A templomépítés megszervezésében kiemelkedő szerepe volt Varga Sándor plébánosnak és Csala Gergely községi bírónak. A falu szorgalmas kőművesei, lakatosai, asztalosai, ácsmunkásai végezték az építkezést. A bánya 24 ezer pengő értékű faragott bazaltkő és nemes zúzalék ajándékozásával, az Esterházy hercegi uradalom pedig ingyen fuvarokkal segítette a munkálatokat. Az új templomot 1932. október 9-én szentelték fel."
























"1981-ben, a félévszázados jubileumra a templomot felújították. Ebből az alkalomból készültek Udvardi Erzsébet nagyméretű táblaképei: Az utolsó vacsora, a Getszemáni éjszaka és Feltámadás. A felújított templomot és az új oltárképet 1981. november 1-én áldotta meg Lékai László bíboros, esztergomi érsek, aki 1969 és 1974 között a Szent Imre templom plébánosa volt." 






 Római út



 Tájház



 Strand - háttérben az Örsi-hegy






Szöveg forrása: badacsonytomaj.hu

2015. július 11.

Spenótos-rukkolás rakottas












Szeretjük a rakott ételeket. De azt hiszem, hogy ezt mintha már említettem volna... egyszer-kétszer. :D Az a jó bennük, hogy az ember akár előre elkészítheti. Összesüti, másnap csak a tetejére önti a besamelmártást bőven megszórja sajttal és a sütőben átmelegíti. :) Persze azért ez is, mint az ételek nagy része, frissen az igazi. Most némi rukkolából és saját spenótból készült. És bár a "zöld" rétegek igen vékonykának tűnnek, ez ne tévesszen meg senkit, mert az íz a lényeg. :D











Hozzávalók 4 személyre egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
20 dkg friss spenót (tisztítva)
10 dkg friss rukkola (tisztítva)
30 dkg darált hús
10 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
1,5 dl főzőtejszín
3 tojás

bors

A tetejére:
2 ek. vaj
2 ek. liszt
~2,5 dl tej

bors
szerecsendió
reszelt sajt

  1. Egy evőkanál vajat serpenyőben felhevítünk. Belereszeljük a fokhagymát, addig dinszteljük, míg illatozni kezd. Rátesszük a spenótot, rukkolát és átforgatjuk a fokhagymás vajon, míg összeesnek. A zöldségeket kivesszük a serpenyőből. Félre tesszük. 
  2. A serpenyőt tisztára töröljük, majd felhevítjük benne a maradék vajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a húst, ízesítjük sóval, borssal és kevergetve lepirítjuk. 
  3. Közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, majd a húshoz keverjük. 
  4. A sütőtálat kivajazzuk. Lerakjuk az aljára a spenót és rukkola felét. Erre halmozzuk a húsos tölteléket, majd befedjük a megmaradt zöldségekkel. 
  5. A tejszínt kikeverjük a tojással, kevés sóval, majd a rakottasra öntjük. Betesszük a 200°C-ra előmelegített sütőbe és ~30 percig sütjük. 
  6. Közben a vajból, lisztből, tejből elkészítjük a besamelmártást, amit szerecsendióval, sóval, borssal ízesítünk. A rakottas tetejére öntjük, reszelt sajtot szórunk rá és további ~15 perc alatt készre sütjük az ételt. 














A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)