2015. június 27.

Tiramisu - főzött krémmel









Az egyik kedvenc süteményem. Mert nem túl édes és krémes és van benne kávé is. :) Életemben először akkor ettem igazi tiramisut, mikor a főiskolán tanulmányi úton voltunk Olaszországban. ...azok voltak csak a régi szép idők! :) Busszal végigutazni az egész csodás országot. Bár az idő igen rövid volt, mégis azalatt a néhány nap alatt próbáltunk minél többet magunkba szívni abból az életérzésből. Mert csodás, mert teljesen más. ...a tájak, a városok, az emberek, az ételek, a vidámság, a tenger. Remélem egyszer majd végigutazzuk ezt a varázslatos országot együtt is, hármasban! :) 
Szóval az első találkozás után több éves szünet következett, s akkor ettem újra tiramisut, mikor Párom Anyukája készített. ...alapjáraton nem vagyok kibékülve a nyers tojás fogyasztásának gondolatával, de tudtam, hogy a lehető legfrissebb alapanyagból készült, így kivételt tettem... 
"De jó is lenne, ha itthon is bármikor ehetnénk!" Efféle gondolatok motoszkáltak a fejemben, mígnem megvilágosodtam. Hát miért is ne csinálhatnám meg főzött krémmel? Már sok receptet láttam, ahol nem nyers tojással készítik ezt a süteményt. Igaz, van ahol pudinggal, meg mindenféle "fura" hozzávalóval. :D Én inkább maradtam a tojásnál. ;) Az igazi olasz tiramisu ízére már nemigen emlékszem, de egy biztos, ez a süti főzött krémmel is nagyon finom. Remélem nem veszik nagy szentségtörésnek ezt az átalakítást, de így aztán bármikor bátran ehetjük. :D









Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
30 dkg babapiskóta
50 dkg mascarpone
4 tojás
6 ek. cukor
2 dl erős kávé
4 ek. kávélikőr/krémlikőr (elhagyható)
holland kakaópor

tört kakaóbab a díszítéshez


  1. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd gőz fölött folyamatos keverés mellett -vigyázva, nehogy kicsapódjon a tojás- felfőzzük. (Akkor jó, ha szépen besűrűsödik, habos lesz és megnő a térfogata.) Levesszük a gőzről és kihűtjük.
  2. A mascarponét elkeverjük 2 evőkanál likőrrel, majd alaposan összedolgozzuk a kihűlt tojásos krémmel.
  3. Egy kapcsos tortaforma oldalát tálra tesszük. (Amelyiken majd a süteményt szervírozzuk.) A kávét mélytányérba öntjük, hozzáadjuk a maradék likőrt.
  4. A babapiskóták egyik végéből levágunk egy ~2 cm-es darabot, majd a piskótákat egymás után kávéba mártva kirakjuk velük a forma oldalát. A torta alját is kirakjuk kávéba mártott piskótával. Lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb hézag maradjon.
  5. Erre az első rétegre halmozzuk a krém egy harmadát, majd elegyengetjük. Következik a második réteg kávés piskóta, majd ismét egy harmad krém. Végül a harmadik réteg piskóta és a maradék krém. Ezt is szépen elegyengetjük.  
  6. A tetejét gazdagon meghintjük kakaóporral és az elkészült tortát egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a piskóta kellőképp átpuhuljon és összeérjenek az ízek. Tálalás előtt a tetejét tört kakaóbabbal díszítjük.










     
     

2015. június 24.

Kókuszos zabgolyók









Az egyik legegyszerűbb desszertféle. Szeretem, bár nem mondhatom, hogy sűrűn készítek. Bár most hűvösebbre fordult az idő, azért mégiscsak nyár van, így hát jól jönnek az olyan sütemények, melyekhez nem kell begyújtani a sütőt. :) Az a legjobb az ilyen édességben, hogy milliónyi variációja létezik. Ez most épp egy kókuszos, amiből bátran falatozhatunk, mert igazán egészséges. :D 










Hozzávalók:
30 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztej (egy rész kókusztejszín és két rész víz keverékéből)
3 evőkanál kókuszcukor
3 evőkanál méz
4 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 kis alma finomra reszelve
kókuszreszelék a forgatáshoz

A hozzávalókat tálba tesszük, majd alaposan összedolgozzuk. Hűvös helyen pihentetjük néhány órát, míg a zabpehely megszívja magát nedvességgel. A masszából tetszőleges méretű golyókat formázunk, kókuszreszelékbe forgatva tálaljuk.












A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :)

2015. június 23.

Sonkás-sajtos cukkiniraguval töltött rántott palacsinta












Néha előfordul, hogy megmarad néhány palacsinta. Elég ritkán, de azért van ilyen. :) Olykor húsos palacsinta készül belőle, vagy apránként szépen elkopik, de most más sorsot szántam nekik. :D Rántott palacsintát még sosem készítettem -pedig nagyon régóta tervezem már-, így gondoltam ez most jó alkalom lesz a kísérletezésre. Egy nyárias, kicsit mediterrán étel kerekedett belőle, ami mindkettőnknek nagyon ízlett. Azt hiszem, máskor kénytelen leszek több palacsintát sütni, hogy biztosan maradjon ehhez az ételhez. ;)









Hozzávalók 4 személyre:
8 db palacsinta
2 ek. olívaolaj
1 kis fej lilahagyma
3-4 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom
1 közepes, zsenge cukkini
15 dkg füstölt sonka
15 dkg reszelt sajt
1 tk. sima liszt
füstölt pirospaprika

kevés víz

liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

  1. A lilahagymát, cukkinit, aszalt paradicsomot és füstölt sonkát apró kockákra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és lepirítjuk rajta a sonkát. Hozzáadjuk a lilahagymát és addig sütjük, míg üveges lesz. Rátesszük a cukkinit, az aszalt paradicsomot, sózzuk, átkeverjük és lefedve néhány percig pároljuk, míg a cukkini megpuhul.
  3. Lehintjük füstölt paprikával, majd liszttel, átpirítjuk. Hozzáadunk egy kevés vizet, összeforraljuk. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  4. A langyos raguhoz hozzákeverjük a reszelt sajtot.
  5. A palacsinták közepén elosztjuk a tölteléket. Gondolatban harmadoljuk a tésztát és jobbról, balról behajtjuk az üres részeket, majd feltekerve "párnát" formálunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban aranybarnára sütjük.
  6. Fokhagymás-kapros tejföllel és joghurtos uborkasalátával tálaljuk.





 

2015. június 21.

Apák napja






"Az ember érzi, hogy fontos, ezt azzal is bizonyítja, 
hogy mások élete fontosabb neki a sajátjánál."
Palotai Boris