Oldalak

2015. május 31.

Gyermeknap






"A gyerekek csakugyan olyanok, akikre nyugodt szívvel rá lehet hagyni ezt a szép világot."
Szabó Magda

2015. május 30.

Kínai mogyorószószos csirke reteksalátával












Nagyon-nagyon régen ettem először mogyorószószos csirkét. Méghozzá Hollandiában, abban a bizonyos kínai étteremben, ahol sok más különleges finomság mellett ezt is megkóstoltuk. Bár akkor jobban izgatott az édes-savanyú csirke és a szezámos falatkák, a jópofa, színes, zöldséges rizs és tészta, azért a mogyorószószt is lelkesen nyomtam befelé. :D
Nemrégiben otthon jártunk és végre megkerestem azt az ajándék poháralátétet, amit az étteremben kaptunk. :) Ahogy ott örömködtem, eszembe jutott, hogy milyen volt az étterem, hogy milyen jól éreztük magunkat és hogy miket ettünk. És akkor eszembe jutott, hogy tán azóta sem ettem mogyorószószos csirkét. Pedig de jó is volt! Annál is inkább el akartam készíteni, mert emlékeztem, hogy Anyunak és Húginak is nagyon ízlett. :) Nem volt más hátra, mint nekiülni és felkutatni egy jó kis receptet a mogyorószószhoz, mert annyi év "pihenő" után most újra meg akartam kóstolni. Persze a nagy kutatás eredménye ismét az lett, hogy itt ültem vagy 10 recept fölött és nem tudtam, melyiket készítsem el. Így hát jó szokásomhoz híven -és az itthon fellelhető alapanyagokból kiindulva-, kitaláltam a saját mogyorószószom. :) Kíváncsian vártam, milyen lesz a fogadtatás. Nagy örömömre, mindkettőnknek nagyon ízlett, így már tudom is, hogy mi készül majd a kamrában várakozó több csomag földimogyoróból. :D












Hozzávalók 4 személyre:
8 db csirkenyárshoz:
1 nagy csirkemell
2 ek. sötét szójaszósz
2 ek. méz
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 ek. olaj
1 tk. citromlé


A mogyorószószhoz:
20 dkg pörkölt földimogyoró (sótlan)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3+3 ek. olaj
3 ek. méz
3 ek. barna cukor

1 kk. őrölt szecsuáni bors
2 ek. chilidzsem vagy egy kis chilipaprika finomra vágva
~2 dl langyos víz

A salátához:
4-5 marék 1-2 cm-es bébiretek levelestől
1 kis kígyóuborka
2 ek. barna cukor
2 ek. ecet (20%-os)
csipet só
4-5 ek. víz

  1. A húst előző nap előkészítjük. A csirkemellet 4x4 cm-es kockákra vágjuk. A pác hozzávalóit egy tálban kikeverjük, majd beleforgatjuk a húst. A tálat lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. A salátához az uborkát és retket alaposan megmossuk. Az uborkát felkockázzuk, a retket félbe vágjuk. Egy tálban elkeverjük a cukrot, ecetet, vizet és sót, majd beleforgatjuk a zöldségeket. Tálalásig hűtőbe tesszük.
  3. A mogyorószószhoz a pörkölt mogyorót három evőkanál olívaolajjal és 1 dl vízzel késes aprítóba tesszük és majdnem krémesre aprítjuk. Nem baj, ha maradnak benne pici mogyoródarabkák. :)
  4. A maradék olívaolajat lábasban felhevítjük és aranyszínűre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a mézet, barna cukrot, fűszereket és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a mogyorókrémet, a maradék vizet -ízlés szerint főzés közben még hígíthatjuk- és közepes lángon, gyakori keverés mellett készre főzzük a szószt.
  5. Míg a szósz készül, a húst -előzőleg vízbe áztatott- bambusznyársakra húzzuk, majd grillen, vagy grillserpenyőben készre sütjük. Forrón tálaljuk mogyorószósszal, salátával és párolt rizzsel.










2015. május 28.

Kaporszósz buggyantott tojással









Emlékszem, mikor kicsik voltunk, nyaranta rengetegszer ettünk kaporszószt buggyantott tojással. :D Lelkesen jelentkeztünk, mikor Apu megkérdezte: "Ki eszik velem kaporszószt?" Ezt az ételt mindig ő készítette nálunk. ♥ Azóta is nagyon szeretem, bár eddig elég ritkán főztem. Talán, mert ha volt itthon friss kapor, az vagy tökfőzelékben, vagy tzatzikiben végezte. :D No persze azért olykor-olykor megmenekítettem egy keveset, egy egyszemélyes kaporszószhoz. Most, hogy megint van friss kapor újra készült. :)










Hozzávalók 2 személyre:
3 ek. olívaolaj
3 ek. sima liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 nagy csokor kapor
~6 dl víz

cukor (ízlés szerint)
ecet (ízlés szerint)
4 tojás


  1. Egy lábosban felhevítjük az olívaolajat, majd aranyszínűre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. 
  2. Lehintjük liszttel, kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kapor felét és folyamatos keverés mellett felengedjük vízzel.
  3. Ízesítjük sóval, cukorral, ecettel, majd közepes lángon beforraljuk.
  4. A lángot annyira mérsékeljük, hogy a szósz éppencsak gyöngyözve forrjon. Hozzáadjuk a maradék kaprot, ha kell még ízesítjük, majd óvatosan, egyenként beleütjük a tojásokat. Néhány perc elteltével -változó, ki mennyire szereti keményen a tojást- óvatosan átkeverjük a szószt, majd forrón, friss kenyérrel tálaljuk.













2015. május 26.

Epres-tejszínes pohárdesszert












Ez a desszert amilyen egyszerű, olyan finom. :) De tényleg! :D Nem mellesleg, nagyjából 5 perc munkával elkészíthető. ...már amennyiben nem számoljuk az eper tisztítását... De mivel ezt a kevésbé hálás munkát is meg kell csinálni, simán jár érte -munka közben- pár szem bónusz eper, csak hogy ne lankadjon a lelkesedés. :D









Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg friss eper (tisztítva)
5 dl habtejszín
1 kk. őrölt Bourbon vanília
3+3 ek. porcukor
16-20 db házi babapiskóta

  1. Az epret felkockázzuk, a felét három evőkanál porcukorral elkeverjük és villával kicsit áttörjük. Állni hagyjuk.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukor másik felével és a vaníliával.
  3. A poharak aljába rendezzük a kisebb darabokra tört babapiskótát. Rákanalazzuk az áttört epret, majd a tejszínhab felét. 
  4. Erre rétegezzük a megmaradt eperkockákat és a tetejét a tejszínhab másik felével díszítjük. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megszívja magát az epres "sziruppal".











Tipp: A házi babapiskóta helyett természetesen a bolti is tökéletes. :D Ez esetben elég 12 db a hagyományos, hosszúkás formából.

2015. május 22.

Spárga füstölt szalonnában, sült paradicsomos burgonyával











 
Nem mondhatnám, hogy túl sűrűn eszünk spárgát, de ha szezonja van, néhányszor nálunk is asztalra kerül. :) Ez az egyik kedvencem belőle. Nagyon egyszerű, nem sok munka van vele, viszont annál finomabb. ;) A fűszeres sült paradicsommal és burgonyával könnyű kis ebéd lett belőle. Ránk is fér most egy kis nyáridézés ezeken a borús napokon. :)













Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg zöld spárga
12 szelet füstölt bacon szalonna
30 dkg koktélparadicsom
40 dkg burgonya (tisztítva)
2-3 ek. olívaolaj

bors
bazsalikom
citromgerezdek a tálaláshoz

  1. A spárgasípok alsó, fás részét levágjuk. A burgonyát felkockázzuk, a paradicsomot félbe vágjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A burgonyát enyhén sós, hideg vízben feltesszük főni. Forrástól számítva ~5 perc alatt előfőzzük. Leszűrjük, majd a paradicsommal együtt egy kis tepsibe tesszük. Megcsorgatjuk olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majd alaposan összeforgatjuk. Elrendezzük a tepsiben, betesszük az előmelegített sütőbe és ~25 perc alatt készre sütjük.
  3. A spárgát -a burgonyával egy időben- enyhén sós, forrásban lévő vízben ~3 perc alatt előfőzzük, majd hideg víz alatt lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük. Három szálanként füstölt szalonnába tekerjük. 
  4. Az így előkészített spárgát tepsire rendezzük, majd betesszük a burgonya és paradicsom mellé a sütőbe. Addig sütjük, míg a szalonna szép piros és ropogós lesz. Ez ~20 perc, így egyszerre készül el a burgonyával.
  5. Az elkészült ételt tálra/tálba rendezzük, friss kenyeret kínálunk mellé. Fogyasztáskor a spárgát megcsepegtetjük egy kevés citromlével.










2015. május 19.

Beschuit - Holland kétszersült












Ha kétszersült, akkor csakis Bolletje. Már ha arról van szó, hogy boltit szeretnénk enni. Tiszta szerencse, hogy ez a márka nálunk is kapható. :D Bár az az igazság, hogy mostanában elenyésző mennyiségű kétszersültet eszünk, mégis muszáj volt kipróbálnom, hogy sikerül-e itthon is elkészíteni. Ez nagyjából az ötödik próbálkozás volt. És természetesen megint egy saját verzió. :D
Az eredeti kétszersültet speciális fém sütőformákban sütik, melyeket úgy borítanak rá a tésztagombócokra, így a kisült tészta mindkét oldala lapos lesz. Mivel nekem nincs ilyen formám, sima kerek sütőformákban sütöttem ki őket, így bár kissé buci lett a tetejük, az ízükön ez mit sem változtat. :D Szeleteléskor szépen meg lehet igazítani őket, a leeső részeket pedig elmajszoljuk, míg "kétszer sül" a kétszersült. :D Vajjal, lekvárral, vagy sajttal és felvágottal is nagyon klassz, de egy délutáni tea vagy kávé mellé akár üresen is elropogtathatjuk. ...pohárdesszertek készítésénél sem megvetendő. ;)













Hozzávalók 8 db 9 cm átmérőjű sütőtálhoz:
2 ek. puha vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
2 ek. cukor
1 tojás
1,2 dl tej
25 dkg sima liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szárított élesztő


  1. A vajat a cukorral és tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a langyos tejet, a sütőport, élesztőt, sót és alaposan elvegyítjük. Beleszórjuk a lisztet, majd kézzel összeállítjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, míg szépen elválik a kezünktől és az edény falától. Letakarva 15 percet pihentetjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A sütőtálakat kivajazzuk.
  3. A tésztát tapadásmentes felületen bátran átgyúrjuk, majd 8 egyforma cipócskát formálunk belőle. A cipókat a sütőformákba tesszük, kissé meglapítjuk, ezután 30 percet pihentetjük.
  4. Előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük. 
  5. A teljesen kihűlt tésztát három részre vágjuk, majd az így kapott korongokat tepsire sorakoztatjuk és 140°C-os sütőben addig sütjük, míg ropogós nem lesz. Ez ~20 perc, majd nyitott sütőajtónál a sütőben hagyjuk kihűlni.














Az egyik kedvenc bögrém, 
idestova harminc éves.
Ajándék a kedves holland barátoktól. :)


Ötletadó recept: itt