2015. április 29.

Sajtos karfiol












Szeretem így a karfiolt, sűrű mártásban, jó sok sajttal. :D Általában köretnek készítem, ha vendégek jönnek -és tudom róluk, hogy szeretik a karfiolt- de most egy klassz salátával főételként is megállta a helyét. Főleg, hogy csak én ettem. ;) ...persze nem egyszerre. :D








Hozzávalók 4 személyre egy 21 cm átmérőjű sütőtálhoz:
80 dkg karfiol (tisztítva, rózsáira szedve)
1 ek. citromlé
3 ek. vaj
3 ek. sima liszt
4,5-5 dl tej
3 ek. reszelt parmezán

bors
szerecsendió
reszelt edami és maasdamer sajt a tetejére


  1. A karfiolt kevés sóval, citromlével ízesített vízben félpuhára főzzük. Óvatosan lecsepegtetjük, melegen tartjuk. 
  2. Vajból, lisztből és tejből sóval, borssal és szerecsendióval ízesített sűrű besamelmártást főzünk. Belekeverjük a reszelt parmezánt. 
  3. A karfiolt tálba rendezzük, rákanalazzuk a parmezános mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :)

Az étel BergHOFF sütőtálban készült.

2015. április 26.

Majomkenyér















Atya világ! :D Ezer éve nem ettem ilyen édességet. Szerintem még javában középiskolás voltam, mikor utoljára nekiláttunk otthon. Pedig kicsinek nagyon imádtuk. Messze-mamáék mindig készítettek, ha tudták, hogy jön a gyereksereg. :) ...és mikor nekiültünk az unokatesókkal, pillanatok alatt elillant az egész. Nemrégiben otthon voltunk Anyuéknál és ahogy beszélgettünk erről-arról, Öcsinek eszébe jutott, hogy milyen régen csináltunk majomkenyeret. Hihetetlen, hogy így megfeledkeztem róla. Persze a nagy örömködésben a receptet elfelejtettem leírni, másnap Anyu lediktálta, így még akkor este neki is láttam. ...hát megmondom őszintén, most ketten voltunk rá, de így is két nap alatt elkopott az egész. :D









Hozzávalók egy őzgerincformához:
25 dkg puha vaj
30 dkg porcukor
3 ek. sima liszt
3 púpozott ek. holland kakaópor
1 tojás
12 dkg háztartási keksz
5 dkg aszalt meggy
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg hámozott mandula

  1.  Egy tálban gőz felett összeolvasztjuk a vajat, porcukrot, kakaóport. Hozzáadjuk a lisztet, tojást és ~10 percig kevergetve összefőzzük.
  2. A kekszet ~1cm-es darabokra törjük, az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk, majd a meggyel és mandulával együtt a kakaós alaphoz keverjük.
  3. Egy őzgerincformát kibélelünk konyhai fóliával és belekanalazzuk a süteményalapot, közben elegyengetjük, hogy ne maradjanak benne nagy légbuborékok.
  4. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, ezután betesszük a hűtőbe néhány órára -vagy akár egy éjszakára- szilárdulni. 
  5. Tálalás előtt a formából kivesszük -a fóliát óvatosan lehúzzuk-, majd éles késsel szeleteljük. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.














Az eredeti receptben nincs aszalt gyümölcs. 15 dkg keksz vagy babapiskóta és 10 dkg darabolt dió keverékével készül.

2015. április 25.

Tulipán





















Fésűs Éva - Tulipán

A tulipánon átsütött a nap,
ráhullt a hajnal drága fényesője,
s a rózsás árnyat úgy ernyőzte szét,
hogy fellobbant a pázsit selyme tőle.

A méhecskedongásos kert ölén
pirosan izzott melegmézű kelyhe,
ágaskodott a boldog tulipán,
hogy még jobban az ég felé emelje.

Úgy éreztem, felém is integet,
amint a rezgő szellő simogatta,
elég magasra tartom-e szívem,
hogy átsüssön az élet fénye rajta?






































2015. április 23.

Cukkinis rizottó - Csemetekonyha






Igaz, ez a rizottó Csemetének készült, de felnőtt eledelnek is klasszul beválik. :) Ez esetben a mennyiségeket duplázzuk, így két felnőtt és ~6 Csemeteadag lesz belőle. Azt hiszem szép lassacskán áttérhetünk a közös kosztra. :D 






Hozzávalók 6-7 Csemeteadaghoz:
2 dl rizs
2 dl csirke alaplé + víz (ízlés szerint)
1 nagyobb sárgarépa
2 zsenge cukkini
1 kis fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj

lestyán
reszelt sajt a tálaláshoz

  1. A sárgarépát, cukkinit meghámozzuk, lereszeljük. Egy kis fazékban felhevítjük az olívaolajat és üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, a rizst és néhány percig kevergetve együtt pirítjuk őket. Felöntjük az alaplével, ízesítjük lestyánnal és közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg a rizs felveszi a folyadékot.
  3. Ezután -míg a rizs megpuhul- több részletben annyi vizet adunk a rizottóhoz, amitől az krémes állagú lesz. Óvatosan sózzuk.
  4. Egy adagot langyosra hűtünk -a többit kis adagokban lefagyasztjuk-, tálaláskor reszelt sajtot szórunk a tetejére.







2015. április 22.

Fűszeres-ananászos csirke zöldséges pirított tésztával - Blogkóstoló 22.





 



Elérkezett a Blogkóstoló 22. fordulója, melynek házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz blog írója. Ezúttal a sors a GasztroBaráth blogot szemelte ki kóstolásom célpontjául. :) No itt aztán mindenfélét lehet találni; bár azt hiszem a desszertek jótékony többségben vannak. ;) Mégis, ahogy sokadjára végignézegettem a recepteket egy főétel mellett döntöttem. Ez az étel eredetileg sertéskarajból készül, én most mégis inkább csirkét választottam, konzerv ananász helyett pedig frisset. Rizs helyett tészta lett a köret, s a fűszerezés is kicsit formálódott... Ezek a változtatások most elsősorban -kivételesen nem nekem, hanem- az itthon fellehető alapanyagoknak köszönhetőek. :) Azért a fő irány megmaradt, a végeredmény pedig nagyon klassz lett.





 


Hozzávalók 4 személyre:
A fűszeres-ananászos csirkéhez:
1 egész csirkemell
1 friss ananász
3 ek. chilidzsem
2 dl paradicsompüré
1 dl víz
3 ek. barna cukor + 1 ek. a karamellizáláshoz
1 ek. kínai hétfűszer keverék
2 ek. friss citromlé
4 ek. olívaolaj

bors

A zöldséges tésztához:
30 dkg hosszú metélt
1/2 piros kaliforniai paprika
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 tk. kínai hétfűszer keverék

kis csokor metélőhagyma a díszítéshez


  1. Az ananászt meghámozzuk, felkarikázzuk -nekem 8 szelet lett-, a szeletek közepét kivágjuk.
  2. A fűszeres mártáshoz elkeverjük a paradicsompürét a hétfűszer keverékkel, citromlével, cukorral és vízzel.
  3. A csirkemellet 8 szeletre vágjuk; sózzuk, borsozzuk. Egy magas falú serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és néhány perc alatt átsütjük rajta a szeleteket. Akkor jó, ha kis pírt kapnak. A húst kivesszük, félre tesszük.
  4. A serpenyőbe egy evőkanálnyi barna cukrot szórunk és néhányszor átforgatva pár perc alatt átsütjük rajta az ananászszeleteket. A húst visszatesszük a gyümölcs mellé a serpenyőbe, majd ráöntjük a fűszeres mártást és addig pároljuk együtt az ételt, míg a mártás kissé besűrűsödik.
  5. Közben a körethez a tésztát kifőzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és néhány perc alatt -dobva/rázva- átpirítjuk rajta a vékony csíkokra szelt zöldségeket. Ízesítjük fűszerkeverékkel, majd rátesszük a tésztát és az egészet átpirítjuk. Az elkészült ananászos csirke mellé kínáljuk. Tálaláskor az ételt finomra vágott metélőhagymával díszítjük.









A Föld napja









Szabó Lőrinc - Föld

Távol körökben és szüntelenűl
úgy kanyarogtak életem körűl
a barázdái, mint egy rokoni
és óriás agy tekervényei,
nem emberiek, – barnák-feketék:
azokkal gondolkozott. Benne még
a tett volt az íge, a tárgy a kép
és az anyag a szellem. Nagy, nehéz
szeme néha gúnyolt: azt hitte, hogy
cserbenhagytam. Eső és napsütés
etette, s vér és trágya. Dolgozott
s tünődött, mint én. Szép kisasszonyok,
nyírfák hajlongtak, édes álmai,
a tavaszában, s szálló képei,
rét, domb, vetés, tó, felhők és akác,
ezrével díszítették dús nyarát…
Most a Napból nézem… Föld? Sár csupán?
Én úgy látom, hogy csillag. A hazám!









A Föld napjáról bővebben itt olvashattok.