Oldalak

2015. december 20.

Savanyú káposztával sült oldalas












Ritkát van itthon savanyú káposzta, pedig sűrűbben kéne enni, mert nagyon egészséges. ...és persze finom, ha jól csinálják. :) Nálunk inkább télen fogy, a nehezebb, zsírosabb ételek mellé. Persze készül belőle saláta és esszük -főleg én- csak úgy magában is, vagy szendvicsbe. És ahogy a legjobban szeretem, hurka, kolbász mellett együtt sütve tepsiben, krumplival. :D Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha most oldalassal is kipróbálnám. ...és bizony jó lett így is. Lesz máskor is biztos, mert így Páromnak is ízlett a káposzta (is). :)









 

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg oldalas
80 dkg burgonya (apró szemű, főzni való)
4 nagy marék savanyú káposzta
1 ek. mangalicazsír
1 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma

köménymag


  1. A húst megtisztítjuk, egyforma darabokra vágjuk, majd besózzuk. Serpenyőben felhevítjük a zsírt és a hús minden oldalát átpirítjuk rajta. Ízesítjük köménymaggal, mellétesszük a fokhagymagerezdeket, majd pici vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk.
  2. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, megpucoljuk, melegen tartjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  3. Ha a hús elkészült, kiszedjük a serpenyőből a fokhagymagerezdekkel együtt, melegen tartjuk. A serpenyőből kiöntjük a java zsírt, csak ~1 evőkanálnyit hagyunk benne. Újra felhevítjük és átforgatjuk benne a főtt burgonyát. Kiszedjük, melegen tartjuk.
  4. A káposztát levétől kinyomkodjuk és kissé megvágjuk, hogy ne legyenek benne túl hosszú szálak. (Át is moshatjuk, ha túl sósnak, vagy savanyúnak találjuk.)
  5. A serpenyőben visszamaradt zsíron lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a káposztát és jól átforgatva, fedő alatt ~5 percig pároljuk.
  6. A húst, burgonyát és káposztát hőálló tálra rendezzük, majd előmelegített sütőben ~25 perc alatt összesütjük.









2 megjegyzés:

  1. Hogy hogy nem, imádom a savanyú káposztát: magában, köretnek vagy pl. besamelmártásban sütve. Sajnos az oldalassal mér nem ápolok ilyen jó kapcsolatot, de a tiéd olyan guszta, hogy meg kell kóstolnom. Akár ma délben is szívesen ennék belőle. Kaphatok? :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez csak természetes! Most azért próbáltam így sütni az oldalast, hogy minél kevesebb zsír maradjon az ételben. :) Küldöm a legsoványabbakat, jó sok káposztával és krumplival körítve. ;)

      Törlés