Oldalak

2015. december 27.

Sajtos keksz















Ezt a receptet Húgom fordította és írta le nekem még hónapokkal ezelőtt, miután annyira ráörültem, mikor átküldte, hogy milyen jópofa. :) Nem tudom hogyan, de a papírlap valahogy bekerült a tálak közé a tálalóba és csak most, a nagy karácsonyi sütögetés közben került elő. :D Minden esetre nagyon megörültem neki, mert már mindenhol -kivéve a tálalót- kerestem. Az összes szakácskönyvet és gyűjteményes mappát fellapoztam. Némiképp változtattam az eredeti recepten, mert nem volt itthon cheddar. Mivel általában maasdamer sajtot eszünk, így ez a keksz is azzal készült. :) Párom szerint egy baj van vele: "Úgy nagyjából tízszer ennyit kellene belőle sütni." :D















Hozzávalók:
10 dkg maasdamer reszelve (cheddar vagy más kedvenc sajt)
20 dkg BL80 kenyérliszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 tk. sütőpor
1 ek. mustár



  1. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Cipóvá formázzuk és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük ~30 percig.
  2. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180°C-ra és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. Pihentetés után a tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán egyenként ~20 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. 
  4. A tésztaköröket éles késsel 8 egyenlő körcikkre vágjuk, majd a kör közepét egy ~9 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. 
  5. Az tésztát megmintázzuk, azaz kisebb-nagyobb lyukakat készítünk a cikkekre. A külső, nagyobb cikkeket még késsel félbe vágjuk, majd az így elkészített formákat tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben ~12 perc alatt készre sütjük.




















Eredeti recept itt.

4 megjegyzés:

  1. Ó, de jópofa keksz! :D Én is szívesen ropogtatnám. Tényleg, ropog? Ha nem, az se baj. :D Hogy lecsekkoljam, kérek szépen kóstolót. Már készítem is a türkiz unokatesó-tányért. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Frissen inkább omlós. ...de amondó vagyok, nyisd az ablakot, mert mindjárt meggyőződhetsz róla magad is. :D A cuki kis bögrében küldök mellé itókát, de a bögrét kérjük szépen vissza. ;)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, meggyőződtem róla, hogy ez is ízlik. :D A bögrinyek ott toporog az ablakotokban, tettem bele forró csokit. ;)

      Törlés
    3. :D De jó! Akkor indul a következő adag keksz! :D
      Ó! Gyorsan be is engedem. ...és ha ilyen finomságokkal jön vissza, máskor is küldöm látogatóba. :D

      Törlés