2015. december 13.

Mézeskalács


















...mézeskalács... Imádom mikor az illata betölti a konyhát. :) Sokszor sütöttem már, sokféle recept alapján. Most végre nekibátorodtam a díszítésnek is. Ehhez pedig kellett egy tökéletes mézes recept és egy szuper leírás a díszítésről, amiket Mohánál meg is találtam. Persze nem most. :D Már évek óta csodálom a szebbnél szebb mézeseket, amiket varázsol. Mert ez már varázslat, az tuti. ;) Gondoltam hát egyet és belevágtunk. Összeállítottam a tésztát. A méricskélés utolsó pillanataiban a mérleg lemerült, de hát egy ilyen apróság minket már nem tántoríthat el! Még szerencse, hogy csak a liszt volt hátra. :D Másnap kinyújtottam a tésztát, és Csemetével együtt szépen kiszaggattuk a kalácsokat. Persze minden forma roppant izgalmas, ezért jókat eljátszottunk a mackóval, kisautóval, fenyőfával és csillagokkal. És mert a kisautó -ami valójában azt hiszem teherautó- versenyautó, ezért ide-oda cikázott a tészta felett. Hangos "Shóóóóóó" kíséretében, mert hogy így mennek a versenyautók. Közben én is "Shóóóóóó" -mint egy versenyautó- ki-be szaladgáltam a konyhába, hogy lessem, jó-e már a tészta, hogy megpakoljuk a következő tepsit és hogy minden süti épkézláb eljusson a konyhába, onnan pedig pihenni. :D Este aztán, mikor Csemete már az igazak álmát aludta, én belevágtam a díszítésbe. Ki gondolta volna, hogy a bébiétel melegítő új rendeltetést talál... Miután minden mézesre felkerült máz, én is elbotorkáltam és eltettem magam másnapra. Reggel aztán újult erővel és roppant izgatottan vágtunk bele az írókázásba. Pontosabban csak én, Csemete pedig minden darabot leellenőrzött. :) "Jóóó!" (minősítés után mehettek a tálcára) Így készült hát el életünk első igazi közös mézeskalácsa. Este Apa lemeózta, közölte, hogy "Jóóó!". :D Jövő karácsonyra majd együtt is díszítjük őket.






Ügyes kis segítségem









 "Shóóó"


Csemete mézeskalácsai



Hozzávalók:
A tésztához:
51 dkg sima liszt
10 dkg porcukor
10 g szódabikarbóna
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 nagy tojás
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj

A piros mázhoz:
3 ek. meleg víz
1 ek. zselatin
piros ételfesték (gél)

Az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 tk. citromlé
2 csapott ek. étkezési keményítő

A díszítéshez:
cukorgyöngy

  1. A tésztához a mézet és vajat kis lábosban, takarék lángon összemelegítjük. Félre tesszük, langyosra hűtjük.
  2. A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A lisztes keverék közepébe ütjük a tojásokat, majd a langyos mézes keveréket hozzáadva összedolgozzuk a tésztát. Ezt fakanállal, vagy robotgép dagasztószárával végezzük. A kész tésztát zárható dobozban legalább egy éjszakát pihentetjük.
  3. Másnap a tésztát alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3-4 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A formákat sütőpapírral fedett tepsire rendezzük legalább 2 cm-re egymástól, mert sütés közben alaposan megnőnek. A mézeskalácsot előmelegített sütőben 7 (-9) perc alatt készre sütjük. Minden sütő más és más, inkább többször ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon, vagy túlsüljön a tészta.
  5. A kisült mézeseket kihűtjük és néhány órát pihentetjük a díszítés előtt.
  6. A piros mázhoz hőálló pohárban, vagy kis befőttesüvegben elkeverjük a vizet a zselatinnal. Néhány percig állni hagyjuk, majd vízfürdőbe állítva, folyamatosan melegen tartjuk, hogy a zselatin folyós maradjon. (Én néhány süteményt még színezés előtt lekentem átlátszó mázzal.) Hozzáadunk annyi festéket, amivel elérjük a kívánt színt, ezzel alaposan elkeverjük, majd egy tiszta ecsettel (esetemben orig 10-es ecset :D) lekenjük mázzal a mézeseket. Néhány órát pihentetjük, míg megszilárdul a máz.
  7. Az írókához az átdarált, átszitált porcukorhoz keverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a citromlevet és a porcukrot apránként hozzáadva habverővel, sűrűn folyós állagúra keverjük. Nem kell az egész cukormennyiség, csak annyit adagoljunk, amennyivel elérjük a kívánt állagot. (nekem kb. 4 evőkanálnyi keményítős porcukor maradt meg)
  8. Az elkészült írókamasszát masszív műanyag zacskóba töltjük, a száját lezárjuk, majd a zacskó csücskén apró lyukat vágunk. Feldíszítjük a mézeseket. A cukorgyöngyöt a még puha írókába "ragasztjuk", egy hegyes bambuszpálcika segítségével. A pálcika hegyét gondolatnyira az írókába nyomjuk, majd így szedünk fel egy gyöngyöt, amit utána a helyére illesztünk.
  9. A feldíszített mézeseket néhány órán át pihentetjük, míg az íróka megszilárdul. Ezután elajándékozzuk, nézegetjük, vagy jóízűen elmajszoljuk. :D















4 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de ügyesek vagytok! :) ♥ Az én szemem is "shóóó" - ide-oda cikázik a csodás ételfotók között, amiket ezekről a szépen díszített mézeskalácskákról készítettél.
    Én most csak gyönyörködöm bennük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Köszönjük szépen! :) Akkor hogy egy kicsit közelebbről is megnézhesd őket, máris indul a kóstoló! "Shóóó!" :D

      Törlés
  2. Azok az édes kis dundi kezek! Nagyon szépek lettek, a díszítés is, minden! Ügyes volt a kis kuktád is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy! :) Köszönjük szépen a kedves dicséretet! Most nagyon vigyorgok ám, mert úgy örülök, hogy neked is tetszenek! :)

      Törlés