Oldalak

2015. december 23.

Kerststol - Holland karácsonyi kalács


















Nagyon régen szeretnék ilyen kalácsot sütni. Nemrégiben rátaláltam egy receptre, amit azután elküldtem Anyuéknak, hogy milyen jópofa is lenne megsütni karácsonyra. Apu Hollandiából sokszor hozott ilyen kalácsot, mikor karácsony előtt kint volt. Nagyon szerettük. A mandulás tölteléket leginkább. :D Persze a tészta is nagyon finom, hisz tele van csemegékkel. :) Néhány napja átjöttek Anyuék kicsit családozni és akkor hozta Apu a receptet, hogy lefordította. Én úgy örültem neki, mint egy kisgyerek, mert az Apukám még le is gépelte nekem! ♥ El is tettem gondosan a gyűjteménybe, így majd ebből sütöm ezután is, mert az íze, az illata pont olyan, mint amilyenre gyerekkoromból emlékszem. :)


 













Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
3 dkg friss élesztő
2,5 dkg cukor
0,75 dl langyos tej
1 kis tojás felverve (ebből egy evőkanálnyi kell majd a mandulás töltelékhez)
1 tk. vaníliaaroma (lehet mandula is)
1 narancs reszelt héja
4 dkg vaj
csipet só

Az első töltelékhez:
7 dkg mazsola
4 dkg dió (lehet mandula is)
8 dkg aszalt gyümölcs (itt most kandírozott ananász és cseresznye)

A második töltelékhez:
10 dkg marcipán (legjobb az 1:1 arányú, én most 2:1 arányút tudtam beszerezni)
2 ek. citromlé
1 ek. felvert tojás

Továbbá:
olvasztott vaj a kenéshez
porcukor a szóráshoz


  1. Az élesztőt tejben kis cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókat a vaj kivételével tálba mérjük, majd az élesztőt hozzáadva kézzel, ~5-6 perc alatt kemény tésztává dagasztjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és addig gyúrjuk, dagasztjuk, míg a vaj egyenletesen eloszlik, és végül egy jó puha, ruganyos tésztát kapunk. Letakarva ~15 percet pihentetjük.
  2. A diót, gyümölcsöket apró darabokra vágjuk. A tésztát olajozott felületen ~20x25 cm-es téglalappá nyújtjuk és megszórjuk a gyümölcsös keverék harmadával. A tészta rövidebb oldalait középre hajtjuk, lenyomkodjuk. Elfordítjuk a tésztát, újra kinyújtjuk, megszórjuk a töltelék harmadával, majd az előbbi módon hajtogatjuk, nyújtjuk. Ezt a lépést még egyszer megismételjük, de hajtogatás után már nem nyújtjuk ki a tésztát, hanem cipót formálunk belőle és olajozott tálba téve, olajjal átkenve, letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A marcipánt összegyúrjuk a citromlével és tojással. Félre tesszük. A megkelt tésztát olajozott felületen ~25 cm hosszú ovális formára nyújtjuk. A mandulás töltelékből rudat sodrunk és hosszában a tészta közepére fektetjük. Az egyik felét ráhajtjuk, majd a töltelék mellett jó alaposan összenyomjuk a tésztát. Az egészet átfordítjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire fektetjük. Olajozott fóliával lazán letakarva további 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A megkelt tésztáról a fóliát eltávolítjuk, majd a kalácsot betesszük a forró sütőbe. 20 perc után a hőmérsékletet 160°C-ra csökkentjük és további ~15 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Rácsra téve hűlni hagyjuk. 10 perc pihentetés után a tetejét átkenjük olvasztott vajjal, majd vastagon meghintjük porcukorral. Teljesen kihűtjük, majd szeleteljük.



 












Tipp: Egy kis segítség, a jellegzetes forma kialakításához. Igaz, én marcipánt használtam töltelékként, de biztos vagyok benne, hogy legközelebb a mandulatölteléket is házilag fogom elkészíteni, mivel az eredetileg nem ennyire homogén és tömör. ...és lássuk be illenék is. :D

2 megjegyzés:

  1. Ó, hát itt van... ♥ Ebből a szép kalácsból én is szívesen csemegéznék, mert teli van mindenféle földi jóval, pl. di(j)óval. :D Nagyon rendes Apukád van, hogy lefordította és még le is gépelte! :) Azt a 3 szeletkét már el is emeltem, és épp fő hozzá a tea.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D Örülök, hogy tetszik! Én pedig máris indítom a következő három szeletet. ;)

      Törlés