2015. december 10.

Füstös mascarponés pogácsa












Jó ideje itt pihent a hűtőben egy doboz mascarpone. Azzal a határozott céllal került anno a kosaramba, hogy majd édességet készítek belőle. Aztán jól ráfelejtettem, mígnem tegnap előbújt a nagy doboz tejföl mögül. :D Gyors ellenőrzés után -hogy jó-e még- elkezdtem gondolkodni, mi is legyen vele. Valami azt súgta, hogy sós... rögtön utána, hogy pogácsa. :D Így hát ezek az apró, falatnyi pogik lettek belőle. Mindenkinek nagyon ízlett, Csemete is szépen falatozta egyiket a másik után, úgyhogy az ünnep alatt biztos sütök még. És persze utána is. :D









Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg mascarpone
15 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
0,5 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 kk. cukor

bors
szerecsendió

A kenéshez:
1 tojássárgája
1/2 kk. stölt fűszerpaprika


  1. Az élesztőt cukros, langyos tejben, egy kanál liszttel felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját tálba mérjük, majd az élesztővel együtt ruganyos tésztává dagasztjuk.
  2. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd ~1,5 cm vastagra nyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.
  4. A tojássárgáját kikeverjük az őrölt paprikával és lekenjük a pogácsák tetejét. Langyos helyen ~15 percet pihentetjük, eközben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  5. Pihentetés után a pogácsákat ~20 perc alatt kisütjük.









4 megjegyzés:

  1. Ujjuj, én ezt nagyon szeretném, mert kelt tészta, ill. a mascarponét kelt tésztában is imádom. Nagyon jót tesz a pogácsának, ugye? A füstölt paprikás íz pedig tuti kedvenc lenne, úgyhogy ez már elég ok ahhoz, hogy elemeljem innen a képről az egész tányérral. :D
    Hopp, nekem is van ám elfekvőben egy doboz mascarponém. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Az jó, mert épp szólni akartam, hogy nyisd az ablakot, mert indulna egy nagyobb mennyiségű kóstoló! ;) Igen, a mascarpone tényleg jót tesz a pogácsának. Olyasmi állaga lett, mint a túrós poginak. Még másnap is puha volt a tészta. :) ...harmadnapra nem marad... :D

      Törlés
    2. Ez valóban így van, én anno a kalácskoszorúba tettem mascarponét, az is extra puha volt még másnap is, de harmadnapra abból se maradt. :D nagyon cuki vagy, hogy olyan sok pogit küldtél! ♥

      Törlés