Oldalak

2015. december 16.

Diós béles












Mivel a mákos béles igen nagy sikert aratott -elsősorban a roppant előnyös tészta-töltelék aránynak köszönhetően-, úgy gondoltam jó lenne dióval is kipróbálni ezt a süteményt. :) Most, hogy jönnek az ünnepek muszáj főpróbákat tartani. :D Aki szereti, bátran tegyen a töltelékbe egy kis rumba áztatott mazsolát. Biztos nem fogja elrontani. ;) Nálunk a sütemények -de főleg a töltelékek- általában mazsolamentesek, mert Párom nemigen rajong a kis aszott szőlőszemekért. :D Egy biztos: ez a diós béles mazsola nélkül is megállja a helyét az ünnepi asztalon. ;)












Hozzávalók egy 20x25x6 cm-es sütőtálhoz:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
15 dkg vaj
2 ek. cukor
1 tojás
csipet só

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
3 dl tej
5 dkg búzadara
1/2 citrom reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 tojásfehérje

Továbbá:
kevés tej a tészta lekenéshez
darált dió és porcukor a tálaláshoz


  1. A töltelék hozzávalóit -a tojásfehérje kivételével- fazékba tesszük és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, míg a krém besűrűsödik. A tűzről levéve kihűtjük. 
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk úgy, hogy az egyik kicsivel nagyobb legyen. A nagyobb részt ~24x29 cm-es lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt sütőtálba igazítjuk, így lesz egy kis oldala a tésztának. 
  3. A kihűlt diós krémhez forgatjuk a két tojás felvert habját, majd a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán. A második lapot 20x25 cm nagyságúra nyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk, tejjel lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a bélest. 
  4. A tepsiből kivéve kihűtjük, tetszés szerint szeleteljük. Tálaláskor darált dióval díszítjük, porcukorral hintjük.
















A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is. :)
 

6 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan szép és elegáns képek! ♥ Arról nem is beszélve, hogy maga a diós béles is gyönyörű. Nagy puszi jár érte, mert nem feledkeztél meg a diórajongókról sem. :) Azt hiszem, ma jó cserét csinálunk a Regionális Diós Sütemény Nap alkalmából. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Úgy örülök, hogy tetszenek! :) Még szép, hogy nem feledkezem meg a diórajongókról! ;) :D Igen, ezt a jeles napot bizony meg kell ünnepelni. Veszem a kabátom, viszem a sütit! :)

      Törlés
    2. Hú, akkor a hab a tortán az, hogy személyesen kézbesíted. De szuper! ♥ Frissen főzött tejszínhabos kávéval, platinaszegélyes csészében kínálva várlak... >:O

      Törlés
    3. A kávé nagyon finom volt, pláne, ilyen klassz csészéből. :) Ma is összeülünk egy kis sütizős-kávézósra? :D Még van pár szelet sütemény... ;)

      Törlés
  2. Már a Facebookon is meglestem! Gyönyörű szépek a képek is, de a süti nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon kedves vagy! :) Örülök, ha tetszik!

      Törlés