Oldalak

2015. november 25.

Mákos béles









Lassan, de biztosan közelednek az ünnepek. Az idő is egyre inkább téliesre fordul -ami valljuk be, épp időszerű így november végén :)-, eljött hát az ideje a sütemény főpróbáknak. Még sosem készítettem mákos bélest, pedig nagyon szeretem az efféle tésztákat. Két omlós lap között jó sok töltelék. :D Első próbaként Horváth Ilona-féle bélest sütöttem. Most sem csalódtam, mert az eredmény nagyon klassz lett. :) Azt hiszem nem is kell több próba, maradok ennél a receptnél. Az ünnepek alatt is biztos, hogy asztalra kerül. :)









Hozzávalók egy 20x25x6 cm-es sütőtálhoz:
A tésztához:

30 dkg sima liszt
15 dkg vaj
2 ek. cukor
1 tojás
csipet só


A töltelékhez:
25 dkg mák
20 dkg cukor
3 dl tej
5 dkg búzadara
1/2 citrom reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 tojásfehérje

1 kis alma reszelve
 

Továbbá:
kevés tej a tészta lekenéshez
porcukor a tálaláshoz


  1. A mákot a cukorral elkeverjük, és megdaráljuk. A töltelék hozzávalóit -a tojásfehérje kivételével- fazékba tesszük és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, míg a krém besűrűsödik. A tűzről levéve kihűtjük. 
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk úgy, hogy az egyik kicsivel nagyobb legyen. A nagyobb részt ~24x29 cm-es lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt sütőtálba igazítjuk, így lesz egy kis oldala a tésztának. 
  3. A kihűlt mákos krémhez forgatjuk a két tojás felvert habját, a reszelt almát, majd a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán. 
  4. A második lapot 20x25 cm nagyságúra nyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk, tejjel lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a bélest. 
  5. A tepsiből kivéve kihűtjük, tetszés szerint szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.










7 megjegyzés:

  1. Azt a hideg profizmusát neki! :D Igazán szép téli hangulatú képeket készítettél erről a finom süteményről. és igaz, hogy nem diós, de azért elemeltem egy szeletet hátulról a tálcáról, hogy ne legyen olyan feltűnő. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! ♥
      Örülök, hogy tetszenek! :) Csak nyugodtan, akár kettőt is... ;) Remélem ízleni fog!

      Törlés
  2. A recept végéről hiányzik valami : Porcukorral megszórjuk és Druszának küld fény post :) Én is mákmatyi vagyok :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! :D ...tehát akkor: Porcukorral megszórjuk és Druszám, figyelem, mert nyomtam a gombot! :D Pillanatokon belül ott toporog a küldemény az ablakodban! :)

      Törlés
  3. Nagyon jó recept, az alma a mákot kicsit szottyossá teszi, azért kellemes. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára! Örülök, hogy megtetszett a recept és annak is, hogy ízlett! :)

      Törlés