Oldalak

2015. november 16.

Chiamagos vekni












Rég sütöttem már magos kenyeret. Épp itt volt az ideje, egy jó kis magos vekninek. Most került bele chiamag is, amitől a tészta egészen klassz állagot kapott. Puha, szinte szaftos marad a belseje még harmadnap is. ...igen, harmadnap, mivel olyan jó laktató, hogy nem fogyott el két nap alatt. :D Igaz, közben több olyan étel is készült, amihez nem kellett kenyér. :D













Hozzávalók ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
20 dkg sima liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg chiamag
3 dkg lenmag
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
3 ek. folyékony kókuszzsír



  1. Az élesztőt a cukorral és egy evőkanálnyi liszttel langyos vízben felfuttatjuk. 
  2. A kétféle lisztet, chiamagot, lenmagot, sót és kókuszzsírt tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. Lágy, de gyúrható tésztát kapunk, amiből cipót formázunk, lehintünk liszttel és letakarva 30 percig pihentetünk. 
  3. A pihentetett tésztából veknit formálunk és a sütőtálba tesszük. Tetejét hosszában bemetsszük, majd a kenyeret hideg sütőbe tesszük. 
  4. A sütőt 185°C-ra állítjuk és ~1 óra alatt készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük. 











A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)

4 megjegyzés:

  1. Olyan szép ez a kenyered is, már a magazinban megcsodáltam, de több fotón keresztül látni az igazi. :) Nagyon bejön ez a szürkés bézs + piros dizájn, és a bögrében tálalt kések a textilszalvétákkal. Olyan letisztult, egyszerű, szép. :) A kenyérből pedig mindenképp szeretnék kóstolót kérni, mert se chiamagot, sem pedig vele készült kenyeret nem ettem még soha. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira aranyos vagy! :) Most itt vigyorgok, mint egy kosár alma. :D Köszönöm a kedves dicséretet, a kenyérből máris kanyarítom a szeleteket és szelek szárnyán repítem! :D ...mert itt igencsak fúj, de az irányt beállítottam, úgyhogy biztos nem téved el a küldemény. ;)

      Törlés
    2. Hogy te milyen cuki vagy, köszönöm! :) Itt is fújt a szél veszettül, de a kóstoló rendben megérkezett, azóta betermeltem, és elégedetten mosolygok. :)

      Törlés