Oldalak

2015. október 12.

Töltött mángold












A kertből lassan "elmúlnak" a zöldségek. Néhány napja szemeztem le a paradicsomot. Az utolsó padlizsán is beköltözött a konyhába és leszedtem a mángold még használható leveleit. Ez utóbbi sajnos igen megsínylette a sok esőt és a hűvös időt, így az utolsó levelekből olyan fogást szerettem volna készíteni, amiben főszerepet kaphatnak. :) Egy finom kis őszi étel kerekedett belőle. Borús napokon kifejezetten jólesik. ...némi extra tejföllel tálalva. :D












Hozzávalók egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
15 db közepes mángold levél (~15x20 cm-es, levélnyél nélkül mérve)
1,5 dl rizs
1 közepes fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 kis padlizsán
4 ek. olívaolaj

bors
morzsolt bazsalikom
morzsolt oregánó
víz

A tetejére:
3 dl tejföl
3 evőkanál vaj
5 evőkanál zsemlemorzsa
morzsolt bazsalikom
morzsolt oregánó


  1. A mángoldot alaposan megmossuk, majd a levélnyeleket és a vastag ereket eltávolítjuk. A leveleket forrásban lévő, enyhén sós vízbe mártjuk néhány másodpercre, míg tartásukat elvesztik, majd lecsepegtetjük. 
  2. A töltelékhez olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a megmosott, lecsepegtetett rizst, a megtisztított, apró kockákra vágott sárgarépát és néhány percig kevergetve együtt pirítjuk. 
  3. Hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott padlizsánt, fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és közepes lángon -ha kell, közben a vizet pótolva-, fedő alatt krémesre főzzük. Langyosra hűtjük. 
  4. A mángold leveleket óvatosan kiterítjük, majd szélesebb részükre tölteléket halmozunk. A leveleket két oldalról behajtjuk, majd feltekerjük. Az így elkészített tekercseket állítva, sütőtálba sorakoztatjuk. 
  5. A vajat serpenyőben felhevítjük és világosra pirítjuk rajta a zsemlemorzsát, amit bazsalikommal és oregánóval fűszerezünk. 
  6. A töltött mángold tetejére tejfölt kanalazunk, megszórjuk fűszeres morzsával és előmelegített sütőben 200°C-on ~20 perc alatt készre sütjük.












Az étel BergHOFF sütőtálban készült. 

A receptet megtaláljátok a Kifőztük októberi számában is. :)





Ilyen volt a mángold fénykorában :)
 

2 megjegyzés:

  1. Nem láttam és nem ettem még mángoldot. Le vagyok maradva. :( Gyorsan veszem a kabátomat, és szaladok hozzátok pótolni ezt a hiányosságot, már ha nem zavarok. :D ;) :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kerestem neked róla képet. :) Hát így nézett ki még valamikor a nyár végén. :)
      Csak azért mutatom, mert az ágyásban azóta már csak a levendula és a zsálya ücsörög. ;) Dehogy zavarsz, már szedem is, gyere hamar, mert vészesen fogy a tejfölkészlet! :D

      Törlés