Oldalak

2015. október 20.

Rozmaringos csirke grillezett sárgarépával és vajas burgonyával









Ilyen borús időben muszáj egy kis nyarat csalogatni a konyhába. Először egy félmaratoni sütéssel jól bemelegíteni, azután hagyni, hogy a rozmaring, a piruló csirke és a balzsamecet illata betöltse a konyhát. :D Ehhez járul némi füst a grillserpenyőnek köszönhetően, és máris jó kis nyári sütögetés hangulat lesz. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
A rozmaringos csirkéhez:
4 egész csirkecomb
2 kis fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
4-6 ek. olívaolaj
4 ág friss rozmaring
kb. 0,5 dl víz

bors

A grillezett sárgarépához:
8 közepes sárgarépa
1 kk. só
1 tk. cukor
4 ek. balzsamecet
2 ek. olívaolaj
1 tk. finomra vágott friss rozmaring

A vajas burgonyához:
80 dkg apró szemű burgonya
2 ek. vaj

frissen őrölt bors


  1. A húst megtisztítjuk, éles késsel a csontok mellett óvatosan bevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, tepsibe fektetjük. Mellé rendezzük a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket és rozmaringot. 
  2. Aláöntjük a vizet, meglocsoljuk olívaolajjal, majd bevizezett sütőpapírral lefedve 190°C-os sütőben ~két és fél óra alatt készre sütjük. 
  3. A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában félbe vágjuk. Sóval és cukorral ízesített vízben ~15 perc alatt előfőzzük. Lecsepegtetjük, langyosra hűtjük. 
  4. A pác hozzávalóit lapos tálban elkeverjük, megforgatjuk benne a sárgarépát és kb. 30 percet pihentetjük. Ezután grillserpenyőben néhány perc alatt mindkét oldalát készre sütjük. 
  5. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük. Leszűrjük, langyosra hűtjük. Felkarikázzuk, jénaiba rendezzük. 
  6. Megkenjük olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk, és a hús után a forró sütőben ~10 perc alatt megpirítjuk. A húst a grillezett répával és vajas burgonyával körítve tálaljuk.

 






Tipp: A sütőpapírt folyó víz alatt alaposan összegyűrjük, majd nagyjából kisimítva fektetjük a húsra. A széleit a tepsibe igazítjuk, hogy a lehető legjobban fedje a húst. A hús így nem szárad ki, de mégis szép ropogós lesz a bőre.

A receptet a Kifőztük októberi számában is megtaláljátok. :)
 

6 megjegyzés:

  1. Már megint szépségeset és finomságosat alkottál! :) Azok a kis nyurga répák irtó helyesek, jól áll nekik a csíkos pulcsi. :D Imádni valóak, úgyhogy gyorsan el is emeletem azt a szép tányért csirkecombostul, krumplistul együtt. Nagyszerű ebédem lesz ma. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! :) Úgy örülök, hogy tetszik!
      :D Jó étvágyat az ebédhez! Ha jöhet a repeta, csak nyomd meg a csengőt. ;)

      Törlés
    2. :D Remélem időben odaért!

      Törlés
  2. Ági, szemnek és ízlelőbimbóknak tetsző, igazán finom ételt készítettél!
    Legközelebb én is elkészítem, de elég lesz hozzá csak a grillezett sárgarépa:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roza, de örülök, hogy neked is tetszik! :)
      No igen... nálunk is elég lenne, de a felnőttek közül csak én eszem, úgyhogy muszáj mást is kitalálni. ;)

      Törlés