Oldalak

2015. október 16.

Ötmagvas kenyér előtésztával - avagy az én "River Cottage-i" kenyerem III.















Október 16. a Kenyér Világnapja, immár harmadik éve sütök kenyeret e jeles nap alkalmából. :) Igazából már évek óta saját kenyeret eszünk, de javarészt egyszerű lábasban sült cipót. Erre az alkalomra viszont új recept dukál. Sütöttem már sokszor magvas kenyeret is, de ilyet még nem. Annál is inkább, mert ehhez előtésztát is "gyártottam". :) A magoktól sütés közben csodás illat volt a házban. A kenyér héja ropogós lett, belül viszont kissé kalácsszerű. Egy kis vajjal, egy bögre teával nagyon finom. :)














Hozzávalók egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
Az előtésztához:
15 dkg BL80 kenyérliszt
1 dkg friss élesztő
~1 dl langyos víz

A kenyérhez:
az előtészta
35 dkg BL80 kenyérliszt
1 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
1 dkg friss élesztő
1 tk. cukor

1 ek. lenmag
1 ek. szezámmag
1 ek. fekete szezámmag
1 ek. mák
1 ek. chiamag
3 ek. olívaolaj

pici víz a lekenéshez, 1 evőkanálnyi a fenti magokból a forgatáshoz


  1. Sütést megelőző este elkészítjük az előtésztát. A lisztet a vízzel és morzsolt élesztővel összegyúrjuk, majd a tálat fóliával lefedve egy éjszakát kelni, pihenni hagyjuk a tésztát.
  2. Másnap az élesztőt cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk a tej és víz keverékében.
  3. A lisztet tálba mérjük. Elkeverjük a magokkal, sóval, majd az előtésztát és a felfuttatott élesztőt hozzáadva kézzel összeállítjuk a tésztát. Kézzel 6-8 perc alatt ruganyos tésztává gyúrjuk, dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, majd bátran átgyúrjuk a tésztát. Veknivé formázzuk, vizes kézzel átkenjük, majd megforgatjuk a magkeverékben. Az így előkészített veknit sütőformába tesszük a tetejét néhány helyen bemetsszük, majd fóliával letakarva további 30 percet kelesztjük.
  5. 200°C-ra előmelegített sütőben ~40-45 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.























Ma süssünk még egy kenyeret és az egyiket adjuk ajándékba! :)
...az ajándékról készült képet pedig töltsük fel ide. :)


...és igen, biztosan azért lett olyan szép és finom -elnézést, némiképp elfogult vagyok :D- mert a Csemete is segített tésztát gyúrni. ;)

6 megjegyzés:

  1. Na tessék, én meg elfeledkeztem e jeles napról... :( Na mindegy, ez van, helyette gyönyörködöm a tiédben. Nagyon szeretem a kenyereidet, és ez is valami gyönyörűséges. A héja, a belseje, egyszóval az egész tökéletes! :) A fotók pedig... ♥♥♥ Most már vennem kéne chia magot nekem is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ó! Annyira örülök, hogy tetszik a kenyér és a fotók is. :) Most fülig ér a szám! Mindjárt szelem is és küldöm a csomagot (ernyővel felszerelve, mert itt épp elkezdett esni).

      Törlés
  2. Tuti, hogy azért... ;) Ügyik vagyok! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép kenyeret sütöttél ! Most valahogy én kihagytam emlékezetemből ezt a napot pedig gyakran sütök. Pld. a hét elején azt még nem is posztoltam !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Örülök, hogy tetszik! ...hát nekem is tegnap délután jutott eszembe, hogy ma jó lenne valami klassz kenyeret sütni. Amúgy nálunk is kétnaponta sül egy-egy cipó. :) ...sőt, néha egymás utáni napokon is, ha jobban belerántunk. :D

      Törlés