2015. október 18.

Őszibarackos kelt pite












A hónap talánya, hogy hogyan menekült meg -és ezzel együtt tartotta magát igen jól- két őszibarack a hűtő mélyén? :D Nem tudom, de rendesen meglepődtem, mikor teljesen kihúzva az alsó fiókot a sarokból rám vigyorogtak. Na jó, a bőrük némiképp vesztett feszességéből, de semmi bajuk nem volt. Ha csak az nem, hogy rájuk felejtettem. :D E nagy hibát orvosolandó az egyik kedvenc barackos sütimet sütöttem meg velük. ;) Persze bármilyen más gyümölccsel is nagyon finom.











Hozzávalók egy 20x25x6 cm-es sütőformához:
28 dkg sima liszt
3 dkg cukor
5 dkg vaj + egy kevés a sütőtál kikenéséhez
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2 szép nagy őszibarack
2-3 ek. vaníliás cukor

  1. A tésztához az élesztőt a tejben egy kávéskanálnyi cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk. 
  2. A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. A barackot meghámozzuk, kimagozzuk és 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, a sütőtálat kivajazzuk.
  5. A megkelt tésztát a sütőtálba borítjuk, majd kézzel eligazítjuk. A tetején elrendezzük a barackot, meghintjük vaníliás cukorral és előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük.









2 megjegyzés:

  1. Na hallod, hogy én is mindig így járok! :D De milyen jó, hogy ráfelejtettél a barackokra, mert így meglepi süti lehetett belőlük. :) Az biztos, hogy én szeretném, mert minden benne van, amitől jó lehet. Máris elemeltem két szeletet onnan hátulról, hogy ne tűnjön fel annyira. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Bizony jó néha kósza gyümölcsöket találni, mert akkor gyorsan kell egy süti. ;) Ha elfogyott már, akkor indítom a következő szeleteket!

      Törlés