Oldalak

2015. október 9.

Máktorta - gluténmentes












Mák... Imádom! :D Torta formában meg pláne. Bár egy jófajta mákos tészta, vagy nudli is bármikor jöhet. ;) Most kipróbáltam, hogy milyen a máktorta, ha gluténmentes. Igaz, nem túl tojástakarékos, de néhanapján igazán dőzsölhetünk, pláne, ha vendégeknek akarunk kedveskedni ezzel a sütivel. Nálunk jó kis meglepetés lett. :) ...gyorsan el is kopott. :D Szilvalekvár helyett más házi lekvárral is tölthetjük, de jól illik hozzá egy klassz csokimáz is. ;)












Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához:
8 tojás
25 dkg mák
15 dkg rizsliszt
20 dkg barna cukor
2-3 ek. hideg víz
csipet só
6-8 ek. házi szilvalekvár
kókuszzsír és rizsliszt a forma kikenéséhez

  1. A mákot a cukorral elkeverjük és megdaráljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipet sót, rizslisztet és a vízzel együtt simára keverjük. 
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a mákos masszához forgatjuk. 
  3. A sütőformát kikenjük kókuszzsírral, kihintjük liszttel és belekanalazzuk a tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra téve kihűtjük. 
  4. A tortát lekvárral töltjük, tálalás előtt porcukorral hintjük.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük szeptemberi számában is. :)
 

4 megjegyzés:

  1. Olyan szépek tudnak lenni az ilyen egyszerűbb sütik! Nagyon klassz képeket készítettél róla. :) A mákot tésztában szeretem is, úgyhogy biztos ízlene a tortád. :) Már nyúlok is azért a szeletkéért. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örülök, hogy tetszik! :) Most forráztam frissen a teát, vágok még néhány szeletet és már ülhetünk is asztalhoz. :)

      Törlés
    2. Szuper jó ajánlat, már veszem is a kabátomat. :)

      Törlés