Oldalak

2015. október 24.

Gyömbéres-szilvás kelt rétes


















Idejét nem tudom, hogy mióta szeretnék kelt rétest sütni... Legutoljára azt hiszem a Gasztroangyal című műsorban láttam, hogy ilyen süteményt sütöttek. Mondjuk azóta is eltelt már jó sok idő, de ugye jobb későn, mint soha. :D Egyszóval végre én is megsütöttem. Igaz, nem hagyományos töltelékkel, de ez a fűszeres szilva az egyik kedvencem, ezért gondoltam most új köntöst kap. ;) Megérte, mert nagyon finom lett. A tészta puha, a töltelék jó fűszeres, édes és savanykás. Igazi őszi sütemény, ami igen gyorsan elfogy, ezért nagyobb családnak érdemes dupla adagot készíteni. ;)















Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. folyékony kókuszzsír + egy kevés a kenéshez
1 tojássárgája
~3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 ek. cukor

1 tk. ecet (10%-os)

A töltelékhez:
50 dkg szilva (mag nélkül mérve)
1 kis alma reszelve
5 ek. barna cukor
1 tk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt fahéj
3 ek. tápiókagyöngy 


  1. A tésztához a tejben kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, majd a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  2. A szilvát kockákra vágjuk, tálba tesszük. Fűszerezzük, majd elkeverjük az almával és tápiókagyönggyel.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, melyekből cipókat formázunk. Tetejüket lekenjük kókuszzsírral, és további fél órát pihentetjük, kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A tésztacipókat konyharuhán egyenként ~40x40 cm-es négyzetté húzzuk. Óvatosan, nehogy kiszakadjon a tészta. Elosztjuk rajtuk a tölteléket úgy, hogy az egyik szélen ~3 cm-t szabadon hagyunk. Ez lesz majd a rétes alja. A konyharuha segítségével feltekerjük a réteseket és átemeljük a tepsire. 
  6. A tetejüket lekenjük kókuszzsírral és előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük.
  7. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.

















4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek egy izgalmas sütihez. :) Úgy, ahogy van, nagyon tetszik, nem lenne elég belőle egy szelet, sőt kettő se. :D Kérhetek sok szeletet? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi, aranyos vagy! Hát még szép, mivel ebből kevés szeletet nem is szabad küldeni! :D Máris indítom, nyisd jó nagyra az ablakod! ;)

      Törlés
    2. Kösziii! ♥ És közben nagy szeretettel üdvözöllek az egy bejegyzésbe 10 fölötti számú kajafotót berakó bloggerek igen szűk kis táborában. Kb. egy ilyen blogger van: én. :D

      Törlés
    3. :D Köszönöm, ez igen megtisztelő! :D Örvendek a szerencsémnek!
      Hát igen... van az úgy, hogy elkapja az embert a gépszíj. ;)

      Törlés