Oldalak

2015. október 28.

Fácán erdei gyümölcs mártással és burgonyagombóccal












Nagyon régen ettünk fácánt; akkor is, ha jól emlékszem leves formájában. :) Jó ideje már itt várt a mélyhűtőben egy madárka, amit még anyuéktól kaptunk. Az első terv egy jó kis leves volt, de aztán meggondoltam magam. :) Szerencsére... Bár a belőle készült levest is imádom, ez a sült felkerül a kedvencek közé. ;) 









Hozzávalók 4 személyre:
A főtt-sült fácánhoz:
1 egész fácánmell
2 egész fácáncomb
vöröshagyma
fokhagyma
3-4 ág rozmaring
8-10 szem szegfűbors
liszt
morzsolt kakukkfű
4 ek. mangalicazsír

A burgonyagombóchoz:
70 dkg burgonya
3-4 ek. sima liszt

szerecsendió

Az erdei gyümölcs mártáshoz:
vöröshagyma
1 ek. mangalicazsír
25 dkg erdei gyümölcs (lehet mirelit is)
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. sumach
3 ek. méz
csipet só
~0,5 dl víz
1 tk. étkezési keményítő


  1. A húst megtisztítjuk,  lábasba tesszük a megtisztított vöröshagymával, fokhagymával. Hozzáadjuk a szegfűborsot, rozmaringot és felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózzuk, majd közepes lángon 2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a vízből, kihűtjük. 
  2. A megtisztított burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, tálba tesszük, áttörjük és hűlni hagyjuk. 
  3. Míg a hús és a burgonya pihen, elkészítjük a mártást. A finomra vágott vöröshagymát felhevített zsíron aranyszínűre pirítjuk. Megcsorgatjuk mézzel, hozzáadjuk az erdei gyümölcsöt. Fűszerezzük, majd közepes lángon kevergetve néhány perc alatt összepároljuk. Vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. 
  4. A kihűlt burgonyához adjuk a lisztet, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, majd kézzel összeállítjuk a "tésztát". Tapadásmentes felületen kb. 2,5 cm vastagságban ellapogatjuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket újra gyúrjuk/szaggatjuk. A "gombócokat" bő, forró olajban aranybarnára sütjük. 
  5. A húst kicsontozzuk, bőrét leszedjük és nagyobb darabokra vágjuk. Megforgatjuk kakukkfűvel ízesített lisztben, majd felhevített zsíron aranybarnára pirítjuk. 
  6. A húst burgonyagombóccal és erdei gyümölcs mártással tálaljuk.











Tipp: A visszamaradt alaplevet mindenképp tartsuk meg, később bármilyen mártáshoz, szószhoz, rizottóhoz klassz lesz. Vagy bármihez, amihez alaplé szükséges. :)



A receptet a Kifőztük októberi számában is megtaláljátok. :)
 

5 megjegyzés:

  1. Wow - régen ettünk mi is, pedig nagyon szeretjük :) Szalonnával göngyölve sült anno nálunk

    VálaszTörlés
  2. Hűha, ez nagyon izgalmas! Még soha nem ettem fácánt, de szívesen megkóstolnám. Erdei gyümölcsmártással Isteni lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor máris indítom a csomagot, remélve, hogy neked is ízleni fog! :)

      Törlés