Oldalak

2015. október 31.

Bami goreng









Nekem ez az étel is Hollandiához kötődik. Igaz, szerintem ott nem ettem. :) ...vagy csak nem emlékszem rá... Arra viszont határozottan emlékszem, hogy Apu a hollandiai útjairól mindig hozott bami alapot. Ez egy olyan fűszeres keverék volt, amiben már a zöldségek is benne voltak. Szárítva. Persze azért mindig felturbóztuk egy kis frissel, mert a zöldség az jó. Örültem is nagyon, mikor megláttam ezt a fűszerkeveréket és csak reménykedtem, hogy az íz olyan lesz, mint amilyenre gyerekkoromból emlékszem. ...és olyan... :D Most házi tésztát készítettem hozzá, ami némiképp rusztikusra sikeredett, de pont ez lett benne a jó. ;) Kevésbé rusztikus kiadáshoz kéretik nem lustálkodni és tényleg vékonyra nyújtani a tésztát. :D









Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy csirkemellfilé
1 kis vöröshagyma
1 piros húsú paprika
1 sárgarépa
1 póréhagyma
10 dkg mungóbabcsíra (sós lében eltett)
2 ek. bami goreng fűszerkeverék
~1 dl víz
3 ek. olaj

A tésztához:
40 dkg durum sima liszt
2 dl langyos víz


  1. A tésztához a lisztet, vízzel és sóval elvegyítjük, majd kézzel fényes, ruganyos tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva ~1 órát pihentetjük.
  2. A húst felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk és vékony csíkokra szeljük. A fűszerkeveréket a vízben elkeverjük. 
  3. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra -~1mm- nyújtjuk, majd alaposan belisztezve lazán feltekerjük és vékonyra szeljük. Kezünkkel szétrázogatjuk a szálakat, hogy ne ragadjanak össze.
  4. Wokban, vagy magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat és aranybarnára pirítjuk rajta a húst. Kiszedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt olajba tesszük a zöldségeket -a babcsíra kivételével- és ~3 perc alatt dobva-rázva megpirítjuk. 
  5. Eközben enyhén sós, lobogó vízben néhány perc alatt kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
  6. A megpirított zöldségekhez adjuk a húst, felöntjük a fűszeres vízzel és átforraljuk. Rátesszük a kifőtt tésztát, a babcsírát, összeforgatjuk, majd forrón tálaljuk.





 

4 megjegyzés:

  1. Ez fincsi lehet. :) És a tészta szerintem egyáltalán nem is rusztikus, sokkal inkább emlékeztet a makarónitésztára, é éppen ettől olyan jópofa. Már tartom is a tányéromat, mert kíváncsi vagyok a fűszerkeverék ízére. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy tetszik a tészta és a vele készült étel is. Mindjárt szedem is! Ugye nem baj, hogy vacsora lett belőle? ;)

      Törlés
  2. Kedves Ági!

    Azt kell mondjam, a tésztakészítés kifogott rajtam, bár mentségemre szóljon, hogy először készítettem! Azt a kis apró, jelentéktelen dolgot nem vettem figyelembe, hogy a laza feltekerés előtt JÓL LISZTEZZÜK be a tésztát, hogy ne ragadjon össze. Nos, én nem tettem meg. Igaz vékonyra kinyújtottam, de összeragadt folyton, kifőzésnél pedig vagy 2x akkorára dagadt és még össze is tapadt. Így készítettem el hozzá a húsos-zöldséges keveréket is, ami valóban nagyon ízletes volt, de ezzel a jól összeragadt tésztával...Nos nem volt az igazi.
    De készítettem még egy adag tésztát, ami már jó lett, azt ki is szárítottam, úgyhogy már csak arra vár, hogy még egyszer megpróbáljam ezt a kis receptet. :)

    Köszönöm a receptet, ennek majd neki fogok állni még egyszer!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rebeka!
      Igen, ez a tészta valóban kissé megdagad. Sajnálom, hogy elsőre nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Remélem legközelebb a tészta is szépen alakul majd. :) Azért örülök, hogy nem vette el a kedved és adsz még egy esélyt neki, mert megéri. ;)

      Szeretettel,
      Ági

      Törlés