Oldalak

2015. szeptember 6.

Vollkorn kenyér - avagy az én "River Cottage-i" kenyerem II.















Régen többször vettünk és ettünk szeletelt vollkorn kenyeret. Hol finomabbat, hol kevésbé finomat sikerült beszerezni, aztán egy idő után már nem vettünk, mert elkezdtem itthon kenyeret sütni, így aztán szépen meg is feledkeztem róla, hogy milyen jó íze van. Nemrég eszembe jutott, hogy nem ártana kikísérletezni egy jó kis receptet, mert nem lehet folyton csak fehér kenyeret enni. No persze nem csak azt eszünk, de kell a változatosság. :D A másik ok, amiért feltétlenül szerettem volna én magam is ilyet sütni, az az, hogy Húgi is szereti az efféle kenyereket, szóval mindenképp kellett egy saját vollkorn kenyér. A River Cottage kézikönyvek - Kenyér című kötetének tanulmányozása közben pedig megszületett a recept. Azóta már többször készült és igencsak jó eredménnyel vizsgázott meglepinek és itthon is. ;) Pirítósnak és melegszendvicsnek is nagyon finom. Ahogy a lenmag még egy kicsi pirul benne, egészen klassz íze lesz. :)












Hozzávalók egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
20 dkg BL80 kenyérliszt
10 dkg durumbúza sima liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3 ek. lenmag
2,5 dkg friss élesztő
~3 dl langyos víz
3 ek. olívaolaj
2 tk. cukor



  1. A liszteket tálba mérjük. Sóval, lenmaggal elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, olívaolajat, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a vizet fokozatosan adagolva -kézzel- összeállítjuk a tésztát.
  2. Tapadásmentes felületre borítjuk és 7-10 percig kézzel gyúrjuk, dagasztjuk, míg szép ruganyos tésztát kapunk. Cipóvá gömbölyítjük, majd visszatesszük a tálba, lefedjük fóliával és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, ujjaink hegyével átnyomkodjuk -azaz leeresztjük-, majd újra cipóvá gömbölyítjük és az előbbi módon újabb egy órát kelesztjük. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
  4. Kelesztés után a tésztát veknivé formázzuk, sütőtálba tesszük, lefedjük fóliával és ~45 percig pihentetjük/kelesztjük.
  5. A sütőt közben előmelegítjük 250°C-ra. A sütő aljába kis tepsibe vizet teszünk.
  6. A megkelt veknit forró sütőbe tesszük, majd 10 percnyi sütés után a hőmérsékletet 200°C-ra mérsékeljük és további ~40 perc alatt készre sütjük a kenyeret.























6 megjegyzés:

  1. Hát itt van ez a szépség! ♥ Nagyon szeretném megkóstolni, mert annyira szép kívül-belül! :) A "háta" igazi cicahát, nagyon szépen ível. :D Durumlisztet még sosem használtam kelt tésztához, ezért meglepett, amikor a hozzávalók között láttam. Ezt ki kell próbálnom! :) De amíg nem fogy a mi kenyerünk, addig csak a tiédből kérhetek, ami persze tökéletesen megfelel, sőt igazából nagyon reménykedem egy kis kóstolóban. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy! Örülök, hogy ennyire tetszik! :) Egyszer régen olvastam valahol, hogy durumliszttel sütöttek kenyeret és gondoltam kipróbálom, mert eddig csak zsemléhez és házi tésztához használtam. ...kis kóstoló... ? Hát a kicsi elfogyott, úgyhogy máris indítom a veknit, nyithatod az ablakot! ;)

      Törlés
    2. Jól tetted, és felkeltetted az érdeklődésemet. Meg fogom sütni a te kenyeredet, és utána kísérletezem majd a sajáttal. :) De jó jó nekem, hogy egy egész veknit küldesz! Sok puszi érte! :*

      Törlés
    3. :) De jó! Most kicsit izgulok. :D Puszikat bezsebeltem.

      Törlés
    4. A kenyér most kel. :) Nem volt itthon teljes kiőrlésű rozslisztem, helyette durumlisztet tettem bele. És nem formában fogom sütni, mert az ajánlott méretű dobozformám anyaga nem megfelelő kenyérsütéshez, úgyhogy sütőkövön sütöm. ;) Majd referálok.

      Törlés
    5. Juj... :D Most már nagyon izgulok! :D Remélem nagyobb mennyiségű durumliszttel is jól működik majd! Most itt vigyorgok, mint egy kosár alma. :))) Várom nagyon a fejleményeket! ;)

      Törlés