Oldalak

2015. július 15.

Minipalacsinta - gluténmentes






Csemete egyre több rágicsálható ételt eszik. Az "Anya-sütötte" kenyér héjától szép lassan eljutottunk a babakekszig, onnan a kölesgolyón át -ami eddig a legnagyobb kedvenc- a korpoviton és más kekszfélén keresztül az apróbb darabokban hagyott főtt zöldségekig, és most az igazi palacsintáig. :D 
Mostanra a Legényke kiskanállal is egyedül eszik, bár ott még szükség van némi segítségre, mert hát oly sok izgalmas dolog van az ember körül, hogy folyton elkalandozik a figyelem és olykor a kanál, mint valami varázspálca, csak úgy suhog jobbra-balra, heves magyarázás közepette, a falatok pedig itt-ott landolnak. :D Mostanában, csak pislogunk, micsoda sebességgel fejlődik ez a csöpp kis ember. Egyre többet "beszélget", lassan be nem áll a csőre. :D (amit mellesleg gőzöm nincs, hogy kitől örökölhetett ;)) Jön-megy, alig érjük utol. Rengeteg dolgot megért és utánoz. :) Bátran belekóstol a felnőtt ételekbe; persze azokból kap kóstolót, ami nem túl fűszeres, vagy csípős. De a sült csirke szaftja friss kenyérrel határozottan kedvenc lett, ahogy a "kolbászos" -csak az íze kedvéért alaposan bedörzsölt- kenyérfalatkák és a vaddisznópörkölt szaftja főtt krumplival. :D Ezek után úgy gondoltam, bátran süthetek gyerekpalacsintát is. Most barackpüré készült mellé, ami semmi bonyolult, csak egy őszibarack leturmixolva. De ezek az egyszerű dolgok sokszor a legjobbak. ...pláne palacsintával. ;)






Hozzávalók 15 db minipalacsintához:
12 dkg rizsliszt
4 g sütőpor (gluténmentes)
2,5 dkg olvasztott vaj
1,3 dl tej
1 tojás
1 tk. porcukor


  1. A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sütőport, porcukrot, sót és elkeverjük.
  2. A tojást kissé felverjük, majd az olvasztott vajjal és tejjel együtt a liszthez adva kikeverjük a palacsintatésztát.
  3. Tapadásmentes serpenyőbe kanalazva közepes tűznél kisütjük a palacsintákat. Forgatni akkor kell, ha a felszíne már megszilárdult és buborékok jelennek meg rajta.








Tipp: A tésztát "formába is önthetjük". :) A serpenyőbe fém szaggatóformákat sorakoztatunk és abba kanalazzuk a tésztát. Kicsit kisebb lángon, esetleg rövid ideig fedő alatt sütjük a palacsintákat, hogy biztosan átsüljenek. A formákból -óvatosan, mert nagyon forró- "kipattintjuk" a palacsintafigurákat, kicsit hűlni hagyjuk és már lehet is majszolni.

3 megjegyzés:

  1. Juj, de finom lehet ez kis palacsinta! Én is szívesen majszolnám, persze a fent felsoroltakkal együtt vagy előtt után. :D Jó ízlése van a Csemetének. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Máris indul az uzsonnás kosár, megpakolva minden földi jóval. Legfelül a palacsinta, nehogy összenyomódjon. ;)

      Törlés
    2. Nagyon aranyos vagy, köszönöm! :) Én pedig küldök egy - az éterben - elkószált "a"-t, és egy "vagy"-ot. :D

      Törlés