2015. június 18.

Fűszeres édes-savanyú retek

Idén valahogy nagyon klassz lett a "retektermés". :) Miután sikerült nem lecsúszni az időben történő ritkításról, így szépen cseperedtek. Olyannyira, hogy muszáj volt valamit kitalálni, mert ezt a mennyiséget ketten nem tudtuk megenni, még akkor sem, ha egyikünk igen lelkesen pusztítja. :D Sajna a nyers retekkel nem vagyok kibékülve, de különböző salátákban, ha már kissé veszített az erejéből szívesen fogyasztom én is. Most, hogy véget ért a kertben a retekszezon, muszáj volt az összes még földben csücsülő retekgyereket felszedni. Ezért is gondoltam, nem ártana egy nagyobb mennyiséget "megszelídíteni" és eltenni későbbre. Találtam is hozzá elég sok leírást, így már csak egy alapos retekcsutakolás és némi bíbelődés választott el attól, hogy elkészüljön ez a pikáns csemege. :) A fűszerezés természetesen bármilyen lehet, amit csak szeretünk. Nekem most ez a kicsit keleties ízvilág sikeredett.

Márpedig véletlenek nincsenek. :D Mindjárt el is mondom, hogy miért. Mire végére értem a mondókámnak -közben persze olvasgattam is-, látom ám, hogy Konyhavirtuóznál van a VKF! staféta. A 73. forduló témája:Amint elolvastam a kiírást, tudtam, hogy én bizony játszom, mert ez egy igazán remek és időszerű téma. :) Így hát, tudat alatt a VKF!-re, pont jókor készült ez a fűszeres savanyúság.

Hozzávalók 3 db 300 ml-es üveghez:
70 dkg tisztított, vékonyra szelt retek*
3 dl víz
1 dl ecet (20%-os)
6 ek. barna cukor
1 tk. só
1 tk. őrölt gyömbér
2 tk. barna mustármag
1 kk. őrölt szecsuáni bors 

 1. Egy lábasban összeforraljuk a vizet, cukrot és ecetet a fűszerekkel. 
 2. A gyöngyöző fűszeres lébe tesszük a zöldséget, majd néhány percig -folyamatosan kevergetve- együtt forraljuk, míg a retek üvegessé nem válik.
 3. Tiszta, száraz üvegekbe szedjük, felöntjük annyi lével, ami épp ellepi, majd sérülésmentes, ép tetővel lezárjuk. 
 4. Egy napra száraz dunsztba tesszük.* A retek mindkét végét levágjuk -a levelét később felhasználhatjuk-, majd több vízben alaposan megmossuk. Az esetleges sérüléseket kivágjuk, majd az így megtisztított retket uborkagyalun vékonyra szeljük.

6 megjegyzés:

 1. Hű, azok a képek, nagyon-nagyon tetszenek! :) Egyébként én sem szeretem a retket nyersen. Mivel más formában nem is kóstoltam még, így nem tudom ízlene-e salátában. Viszont ez a te változatod nagyon érdekes, szívesen megkóstolnám. Kérhetek? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Köszi! ♥ Örülök, hogy tetszik!
   Hát persze, hogy kérhetsz! Mindjárt küldöm is a kóstolót! :) Mi majd így eszegetjük a retket. ...egy jó szelet sült hús mellé. :D

   Törlés
 2. Szívesen megkóstolnám én is ezt a pikáns savanyúságot! Köszönöm hogy játszottál!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De kedves vagy! :) Én köszönöm a játékot! Fényposta beizzítva... :D

   Törlés
 3. Multi-dicséret özön következik: vörös és fekete - már Stendhal esetében is nyerő volt! A retek szépséges gömbölyűsége visszaköszön az üveg formájában is - zseniális. A legnagyobb ováció azonban övezze a retket, tökéletes formájával. Szuper!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D Köszönöm! Köszönöm! ♥ Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik! :)
   Valóban nagyon helyesek ezek az apró kis piros gömböcök. Hiába no... a természet a legnagyobb alkotómester. ;)

   Törlés