Oldalak

2015. június 10.

Csokoládés-tejszínes kalácsfelfújt friss eperdzsemmel












Kalácsfelfújt most épp zsemléből. :) Bár igaz, ezek a kis mazsolás gömbök inkább kalácshoz hasonlatosak. Többször készítettem már kalácsfelfújtat -volt is egy réges-régi recept a blogon-, de azóta már annyit változott, hogy megérett a teljes újításra. :D Az eperdzsemmel egész "nyári" desszert lett belőle. ...mert hát ugye nyáron is előfordul, hogy a kicsit hűvösebb időben tartalmasabb édességre vágyik az ember. ;) 









 


Hozzávalók 2 személyre:
A felfújthoz:
4 db holland mazsolás zsemle vagy ~30 dkg kalács
2,5 dl főzőtejszín
3 tojás
3 ek. cukor
1 kk. őrölt Bourbon vanília
csipet só
10 dkg apróra vágott jó minőségű étcsokoládé (most sütésálló csokicsepp)
2-3 dkg vaj

Az eperdzsemhez:
25 dkg friss eper
2 ek. cukor
1 tk. étkezési keményítő
4-5 ek. víz 

  1. A zsemléket vékonyan felszeleteljük.
  2. A tojásokat elhabarjuk, hozzáadjuk tejszín felét, cukrot, vaníliaport, a csipet sót és az egészet alaposan elkeverjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  4. 2 db 15 cm átmérőjű sütőtálat kivajazzuk. A zsemleszeleteket megmártjuk a tojásos keverékben és a tálakba rendezzük. A szeletek közé szórjuk a csokoládét, majd az egészet meglocsoljuk a maradék tojásos keverékkel, végül a tejszín másik felével. A vajból apró darabkákat szórunk a felfújt tetejére.
  5. Előmelegített sütőben ~35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát. Nyitott sütőajtónál a sütőben hagyjuk langyosra hűlni. 
  6. Miközben a felfújt sül, elkészítjük az eperdzsemet. A megtisztított gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és kis lábasban a cukorral együtt felforraljuk. A keményítőt kikeverjük vízzel, majd besűrítjük vele a dzsemet.









  


Tipp: Ha üres kalácsból készítjük a felfújtat, egy-egy kis marék megmosott mazsolát is szórhatunk a szeletek közé. Már amennyiben szeretjük a mazsolát. :D Esetleg durvára vágott dióval, mogyoróval, mandulával, vagy bármilyen aszalt gyümölccsel is megbolondíthatjuk. ;)

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges, és úgy, ahogy van, imádom! ♥ Már vártam, hogy mikor csinálsz te is, hiszen húsvét körül beszéltünk róla. Most végre itt van. :D A képek hívogatóak, és eperdzsemmel csodás lehet. Azt hiszem, nekem egy tálkával nem lesz elég, mert ha kalácsfelfújtról van szó, akkor telhetetlen vagyok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örülök, hogy tetszik! Igen, jó rég beszéltünk róla. :D Akkor meg is csináltam, de úgy felfaltuk, hogy csak az üres tálat tudtam volna megörökíteni. :D Most viszont, hogy volt itthon zsemle -amit részben emiatt is sütöttem-, már nem volt akadály. És most meg is tartóztattuk magunkat, mert kibírtuk, hogy megörökítsem. :D Már csomagolom is, egy üveg dzsemet küldök mellé. ;)

      Törlés
  2. Nagyon szép formája van a desszertnek; mert ugye először a szemünkkel eszünk - én pedig most habzsoltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Most nagyon jót mosolyogtam! :) ...de hogy ne csak a szemed lakjon jól, már küldök is egy tálkával, némi pluszt eperdzsem kíséretében! ;)

      Törlés