Oldalak

2015. május 2.

Rózsakalács















Rég kinéztem már magamnak ezt a kalácsot. :) Viki receptjét, anno a Kifőztük oldalán láttam először. A rózsa forma igazán különlegessé teszi. Kelt tészta és virág egyben; ez aztán a nekem való finomság! :D Nagyon mutatós, így remek választás lehet ünnepekre, vagy ha vendégeket várunk. Vagy süssük meg csak úgy -minél többször- mert finom! :D












Hozzávalók 12 db rózsához:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor


A töltelékhez:
15 dkg túró
2 ek. tejföl (elhagyható, ha jó krémes a túró)
1 tojásfehérje
1/2 citrom reszelt héja
3 ek. cukor
1/2 kk. őrölt Bourbon vanília
kevés búzadara, ha túl lágy lenne a töltelék

1 tojás a kenéshez, porcukor a tálaláshoz

  1. A tejben egy kanál cukorral és liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, tojásokat, cukrot, sót és a felfuttatott élesztővel együtt szép fényes tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edény falától. Letakarva ~45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  3. A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük. Hogy kell-e hozzá tejföl, vagy búzadara, az a túrótól függ, menet közben kiderül. :)
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Átgyúrjuk, majd ~4 mm vastagra nyújtjuk és 24 db 10 cm átmérőjű kör formát szaggatunk belőle. Minden második kör közepére tölteléket halmozunk. A minden tésztakört gondolatban négy cikkre osztunk, de csak 2-3 cm-es bevágásokat ejtünk, a körök közepe egyben marad. Az így kapott szirmokat összefogjuk és az itt látható módon megformáljuk a rózsákat.
  5. A kész rózsákat sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, lekenjük felvert tojással, majd 15-20 percig kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 190°C-ra, majd ~25 perc alatt készre sütjük a süteményt.
  6. Rácsra téve kihűtjük, tálaláskor porcukorral hintjük.
















Egy picit változtattam az eredeti recepten, mert a túró, amit kaptam meglehetősen száraz volt. :) Ha jó krémes házi túrót sikerül beszerezni, az eredeti töltelék tökéletes lesz. :)

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a képek! És persze a kalács is nagyon tetszik, hiszen tudod, mennyire imádom a kelt tésztát, pláne túróval. :) Ebben a csúnya esős időben egy ilyen finomság különösen jól jön. Kaphatok belőle? :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! Ennek nagyon örülök! :) Máris küldöm a kóstolót! Jó nagyra tárd az ablakot! :)

      Törlés
  2. Nagyon szépek, nem tudok betelni velük :)....Ki fogom próbálni! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy neked is tetszik! :)

      Törlés