Oldalak

2015. május 19.

Beschuit - Holland kétszersült












Ha kétszersült, akkor csakis Bolletje. Már ha arról van szó, hogy boltit szeretnénk enni. Tiszta szerencse, hogy ez a márka nálunk is kapható. :D Bár az az igazság, hogy mostanában elenyésző mennyiségű kétszersültet eszünk, mégis muszáj volt kipróbálnom, hogy sikerül-e itthon is elkészíteni. Ez nagyjából az ötödik próbálkozás volt. És természetesen megint egy saját verzió. :D
Az eredeti kétszersültet speciális fém sütőformákban sütik, melyeket úgy borítanak rá a tésztagombócokra, így a kisült tészta mindkét oldala lapos lesz. Mivel nekem nincs ilyen formám, sima kerek sütőformákban sütöttem ki őket, így bár kissé buci lett a tetejük, az ízükön ez mit sem változtat. :D Szeleteléskor szépen meg lehet igazítani őket, a leeső részeket pedig elmajszoljuk, míg "kétszer sül" a kétszersült. :D Vajjal, lekvárral, vagy sajttal és felvágottal is nagyon klassz, de egy délutáni tea vagy kávé mellé akár üresen is elropogtathatjuk. ...pohárdesszertek készítésénél sem megvetendő. ;)













Hozzávalók 8 db 9 cm átmérőjű sütőtálhoz:
2 ek. puha vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
2 ek. cukor
1 tojás
1,2 dl tej
25 dkg sima liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szárított élesztő


  1. A vajat a cukorral és tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a langyos tejet, a sütőport, élesztőt, sót és alaposan elvegyítjük. Beleszórjuk a lisztet, majd kézzel összeállítjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, míg szépen elválik a kezünktől és az edény falától. Letakarva 15 percet pihentetjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A sütőtálakat kivajazzuk.
  3. A tésztát tapadásmentes felületen bátran átgyúrjuk, majd 8 egyforma cipócskát formálunk belőle. A cipókat a sütőformákba tesszük, kissé meglapítjuk, ezután 30 percet pihentetjük.
  4. Előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük. 
  5. A teljesen kihűlt tésztát három részre vágjuk, majd az így kapott korongokat tepsire sorakoztatjuk és 140°C-os sütőben addig sütjük, míg ropogós nem lesz. Ez ~20 perc, majd nyitott sütőajtónál a sütőben hagyjuk kihűlni.














Az egyik kedvenc bögrém, 
idestova harminc éves.
Ajándék a kedves holland barátoktól. :)


Ötletadó recept: itt

7 megjegyzés:

  1. Ó, hát én ám nagy kétszersült rajongó vagyok! :D De most komolyan! Egy időben pont az ilyen kerek formájú volt a kedvencem, és a Bolletje név is ismerős. :) De lehet, hogy csak a német reklámok miatt, mntha ott mutogatták volna vagy 20 évvel ezelőtt. :)
    Biztos vagyok benne, hogy a te kétszersülted is nagyon ízlene, főleg olyan lyukas sajttal, mert az a kedvencem. Hű, de megéheztem! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Akkor már küldöm is a csomagot! :D Pakoltam mellé extra sajtot is!
      Amúgy a Bolletje név itthonról is ismerős lehet, mert lehet kapni ilyen kétszersültet. Illetve évekkel ezelőtt lehetett. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Annyira guszta, hogy megéheztem most itt a gép előtt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Kicsit késve küldöm, de remélem reggelire is jó lesz! ;)

      Törlés
  3. A kék-sárga vonal ... :) Ifjú koromban tengernyi kétszersültet ettem - Hóvirág és Őzike tán - volt valami eszement fogyókúra, amikor egyik nap kefirt kellett enni kétszersülttel. Nos azóta is haragban vagyok a kefirrel, a kétszersülttel és a mérleggel :) Persze a Te kétszersültedet nézhetjük a pohárkrémek oldaláról és akkor már más !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez esetben feltétlenül! ...esetleg tortaalapnak? De mindenképpen feldolgozva és a kefirt jó messze elkerülve. ;)
      Hóvirág és Őzike... én is emlékszem rájuk és ettem én is őket anno. ...lekvárral jó vastagon megkenve. :D Vélhetően nem fogyózási céllal. :D

      Törlés
  4. Hmm - jó ötlet :) szerencsés :) :)

    VálaszTörlés